Benedikt Károly az Economxnak kifejtette:

A KÖTELEZŐ KIFÜGGESZTÉS ÉRVÉNYES PÉLDÁUL A LEGELŐKRE, A SZÁNTÓKRA, AZ ERDŐKRE, ZÁRTKERTEKRE, NÁDASOKRA, FÁSÍTOTT TERÜLETEKRE.

Valamikor mindez az önkormányzat faliújságján zajlott le, ám napjainkra természetesen bővültek a lehetőségek. Az idősebbeknek megfelelve, az életkori sajátosságokra tekintettel az önkormányzati faliújságra történő kifüggesztés jelenleg is elérhető. Ez nem változott, hiszen nem kerülhetnek hátrányba az idősebb korosztályba tartozó ingatlantulajdonosok sem, akik nem feltétlenül mozognak annyira otthonosan az online térben, mint a fiatalok.

Önkormányzati faliújság és online tér párhuzamosan

A kifüggesztés-köteles ingatlanok a faliújságokon kívül már az online térben is elérhetőek. Az oldal létrehozása előtt a Földművelésügyi Minisztérium honlapján tájékozódhattak az elővásárlási jogosultak a területükön elérhető ingatlanok kapcsán – mutatott rá Benedikt Károly.

Szakáll Júlia ügyvéd szerint föld eladása esetén a tulajdonos által elfogadott vételi ajánlatot adásvételi szerződésbe kell foglalni, és azt a tulajdonosnak - a felek aláírásától számított 8 napon belül - közölnie kell az elővásárlási jog jogosultjaival. Az adásvételi szerződést az elővásárlásra jogosultakkal a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője útján hirdetményi úton kell közölni.

Az úgynevezett kifüggesztést meg kell előznie a kormányhivatal földügyi osztálya előzetes vizsgálatának, amely dönt a szerződés közzétételre való alkalmasságáról, avagy alkalmatlanságáról.

A határidő elmulasztása törli az elővásárlási jogosultságot

Az elővásárlási jog jogosultja a közlés kezdő napjától számított 30 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adás-vételi szerződés kapcsán elfogadó, vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot.

Az elővásárlási jogról való lemondásnak kell tekinteni, ha az elővásárlásra jogosult a 30 napos határidőn belül nem nyilatkozik.

A pályakezdő gazdálkodók földszerzése 10 hektárig

A Magosz ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy viszonylag friss lehetőség, miszerint kifüggesztés nélkül lehet megszereznie az első 10 hektár földet egy pályakezdő gazdálkodónak.

Ezzel a lehetőséggel az a földműves élhet, akinek

  • sem most, sem a korábbiakban nem volt több termőföld a tulajdonában, mint 10 hektár (ideszámolva a most megszerzendő föld területét is),
  • egyúttal már legalább 3 éve maximum 20 kilométeren belüli lakóhellyel vagy üzemközponttal rendelkezik.

Ezek együttes feltételek, tehát mindkettőnek meg kell felelni a kifüggesztés alóli mentesüléshez.

Egyre népszerűbb a zártkert vásárlása a befektetők körében

Ha a területen lévő ingatlan besorolása nem lakóingatlan, akkor a legtöbb családtámogatási kedvezmény nem igényelhető a vásárláshoz. Ennek ellenére egyre többen vesznek zártkertet, idén már akár 40-50 százalékos áremelkedés is tapasztalható. A külterületi ingatlanok azonban még így is jóval olcsóbbak a belterületieknél.
Bővebben minderről ITT olvashat.

Felértékelődött a nyaralók szerepe

Az Economx korábban beszámolt arról, hogy időszakos tartózkodásra alkalmas nyaralót, hétvégi házat a vevők a legtöbb esetben második ingatlanként vásárolnak, a gyakorlati tapasztalatok alapján az ilyen ügyleteket zömmel saját erőből, hitel igénylése nélkül teljesítik az ügyfelek. A pandémia következtében ugyanakkor felértékelődött a természet közeli ingatlanok szerepe, a belterületi otthonok áremelkedése és a nehéz gazdasági helyzet, valamint a magas kamatszint ugyanakkor olyannyira formálta a keresletet, hogy 

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN EGYRE TÖBBEN VÁLASZTOTTAK TÉLIESÍTETT NYARALÓKAT, ZÁRTKERTI INGATLANOKAT ÁLLANDÓ LAKHATÁS CÉLJÁBÓL IS.

Elővigyázatosan a zártkertekkel!

A Duna House elemzési vezetője szerint a zártkertek tekintetében az elővigyázatos vásárlónak mindenképpen érdemes ügyelnie arra, hogy amíg nem érkezik meg az eladásra vonatkozóan a kormányhivatali jóváhagyás, addig nem praktikus kifizetni az ingatlan vételárát.

Ha esetleg ez mégis megtörténik, akkor a jóváhagyás megérkezéséig nem érdemes belekezdeni semmilyen fejlesztésbe, ugyanis ha időközben jön egy elővásárló, akkor vele szemben nem tudja majd érvényesíteni a kárigényégét, el fogja veszíteni a beruházását.