Szeptembertől már használhatjuk a digitális személyi igazolványt, amivel sokkal könnyebb lesz magunkat azonosítani, és a hivatalos ügyeink intézését is megkönnyíti. Az alkalmazás május 18-tól tölthető le.

Minden fontos adatunk beköltözik a mobilunkba a Digitális Állampolgárság Program keretében. Ez megkönnyíti a dolgunkat az ügyintézéseknél, sok helyen már személyesen sem kell megjelennünk, ráadásul némi pénzt is megtakaríthatunk vele. Hamarosan letölthető lesz a mobilalkalmazás, amelynek birtokában egy kormányablakban történő ügyintézés után felkerülhetsz egy várólistára, hogy aztán üzenet érkezzen számodra, hogy aktiválhatod digitális állampolgárságodat – írja a Dívány.

Mivel a mobiltelefon egész nap kéznél van, papírformának tekinthető, hogy egyre fontosabb eszközzé válik minden területen. Idén nyáron megvalósul az a program, ami a felhőtechnológia segítségével megkönnyíti az ügyintézést.

Az összes adatunk bekerül egy programba, viszont ennek a fejlesztésnek az az alapelve, hogy

mindegyik személyes adatnak az állampolgár a tulajdonosa, így kizárólag ő rendelkezhet arról, hogy azokat felhasználhatják-e.

A Digitális Állampolgárság Programban az életesemény alapú ügyeinket, valamint az e-Papír típusú dolgainkat intézhetjük majd el. Utóbbit ugyan már használjuk egy ideje, azonban ezt most teljes körűen megújítják.

Az életesemény alapúhoz tartozik a két leggyakoribb: a születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyek. Ezek már biztos, hogy idén elérhetővé válnak a fejlesztésben, a többit a későbbiek során illesztik hozzá. A program ugyanis még nem végleges, de a tervek szerint 2026 végére szinte minden közigazgatást érintő ügyet elintézhetünk online. Ezzel a programmal már elég lesz egyetlen gombnyomás ahhoz, hogy elindítsuk az ügyintézést, és az ehhez szükséges papírok, dokumentumok összegyűjtésével nem kell többé vesződni.