Nyomot hagyhat a gyengélkedő német ipari termelés negyedéves eredményein, hogy legújabban országos építkezési sztrájkot hirdettek az ország második legnagyobb tartományában, Alsó-Szászországban. 

Ezzel hétfőtől napokra leállnak az útépítések, a folyamatban lévő, nagy beruházások az északnyugati régióban, ahol a magánmegrendeléseket, például a családi házak, lakások építését sem teljesítik az egységesen tiltakozó munkavállalók.

Az ágazatban 17 év után idén újra elhatározott, drasztikus lépés hátterében a mintegy 930 ezer építőipari dolgozót érintő, kollektív bértárgyalások összeomlása áll. 

Ezért a nyomásgyakorlás érdekében az Építőipari-Agrár-Környezetvédelmi Ipari Szakszervezet (IG BAU) nem csak ebben az országrészben, hanem egész Németországban elrendelte a munkálatok szakaszos leállítását. Ennek első lépése a hannoveri központú Alsó-Szászországban hét elején kezdődött sztrájk, amit a következő napokban más régiókra is kiterjesztenek.

Lebénulnak az autópályák, állnak a házépítések 

Most sztrájk van, méghozzá tömegesen – közölte hétfőn Robert Feiger, az IG BAU vezetője.

A Weltnek jelezte, hogy ez azt jelenti: megbénítják az összes építkezést, amire a szakszervezet szerint a munkaadók kényszerítik őket, ezért most az is rajtuk fog múlni, hogy az állami és lakossági megrendeléseket tudják-e teljesíteni és például lesznek-e torlódások a szünetelő autópályaépítések miatt.

A sztrájkok késedelmet okoznak az építkezéseken, ezáltal gazdasági károkat okoznak, amelyek mértékét nehéz előre megjósolni – erősítette meg munkaadói oldalról Uwe Nostitz, a Német Építőipari Központi Szövetség alelnöke, aki szerint különösen a mostani, nehéz gazdasági időkben a munkabeszüntetés hatalmas gondokat okoz, ezért törekedni kell a gyors megoldásra. 

Magyarok is részt vesznek az akcióban

A napilap azt is kiderítette, hogy a csaknem egymillió építőipari dolgozó bérezéséről szóló vitában lényegében a munkaadók lőttek öngólt, mert a több körös tárgyalások során mostanra kialkudott, 500 helyett 250 eurós fizetésemelések életbe lépését végül megakadályozták.

Ez olaj volt a tűzre, mert a szakszervezet most ismét az eredeti, félezer eurós átalányemelést követeli, amire egyes cégek különutas megállapodásokat kötnének, hogy ne kerüljenek kutyaszorítóba az országos leállás miatt, amire utoljára 2002-ben volt példa az építőiparban.

Az építőipar Németország egyik legnagyobb munkaadó területe, amely nemcsak a németeknek ad munkát, hanem a külföldről, például Magyarországról érkezett munkavállalókat is nagy számban foglalkoztatja

A szektor 2023-ban mintegy 162 milliárd eurós árbevételt ért el, ezzel a német gazdaság egyik fontos pillérének számít, amely az ingatlanpiaci fellendülés idején évekig támogatta a növekedést, mára azonban a lakásépítés válsága miatt alapvetően problémás területté vált. 

Sztrájkolnak a Telekom ügyfélszolgálatán

A folyamatban lévő kollektív tárgyalási bérvitában a Deutsche Telekomnál is bekeményített a Verdi szakszervezet, amely vasárnaptól országszerte figyelmeztető sztrájkot hirdetett a vállalat németországi ügyfélszolgálatain. Közlésük szerint a telekommunikációs szektorban általuk képviselt 70 ezer munkavállaló számára 12 százalékos, de legalább havi 400 eurós keresetemelést követelnek, szemben a Telekom eddigi ajánlatával, amely szerint októbertől minden fizetést fix összeggel, havi 150 euróval kell emelni, emellé dolgozónként 2000 eurós, adómentes inflációs kompenzációt fizetnének.