Moszkva annyira erős légibombát vetett be, amely megtizedelte az ukrán védelmet és felborította az egyensúlyt a frontvonalakon. Mindezt úgy érte el, hogy egy szovjet korszakból származó alapfegyvert átalakított egy siklóbombává, amely tizenöt méter széles krátert képes okozni.

A bomba a FAB-1500, lényegében egy másfél tonnás fegyver, amelynek közel fele robbanóanyagból áll. Az eszközt vadászrepülőgépek szállítják mintegy 60-70 kilométeres távolságból, az ukrán légvédelem hatótávolságán kívül. A FAB-1500 egy újabb példa arra, hogy az oroszok hatalmas pusztítást végezve próbálnak meg területet foglalni – írja a CNN.

A donyecki régió harcvonaláról készült legújabb videók jól szemléltetik ezeknek a bombáknak a hatalmas erejét, mivel hőerőműveket, gyárakat és toronyházakat találtak el, olyan helyeket, ahonnan az ukránok koordinálják a védelmüket.

A FAB-1500-as bombát egy irányítórendszer vezeti a célpont felé, és a kiugró szárnyak lehetővé teszik, hogy a célpont felé siklani is tudjon. Joseph Trevithick, aki a TheWarZone számára írt a bomba fejlesztéséről: „ezek egy új és sokkal pusztítóbb távolsági csapásmérési lehetőséget kínálnak számos orosz taktikai repülőgép számára, amelyek segítségével a pilóták távolabb is maradhatnak az ellenséges védelemtől”. Az ukrán 46. Különleges Légi Mozgósítható Légidandár egyik katonája a múlt héten a donyecki Krasznohorivka frontvárosból a CNN-nek elmondta:

Korábban csak tüzérséggel lőttek minket. Most az orkok (az oroszok) agresszívebben vették be a várost és elkezdték használni a légierő eszközeit, különösen a FAB-1500-at. Az általuk okozott kár nagyon súlyos. Ez nagy nyomást gyakorol a katonák moráljára. A FAB-500-hoz már többé-kevésbé hozzászoktak, de a FAB-1500 a pokol.

A FAB-bombák alkalmazása kritikus elemmé vált a Donyecki területen zajló orosz offenzívában, különösen a februárban elesett Avdijivkában és környékén lévő ukrán védelem földig rombolásában. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője elmondta: az avdijivkai csata közben a támadók több száz légibombát vetettek be. Avdijivka irányában mondössze 48 óra alatt 250-et használtak.

Hatalmas orosz tűzerő olcsón kivitelezésben

A FAB-1500 a legerősebb a szovjet korszakból származó „buta bombák” családjából, amelyeket most egy Moszkva melletti üzemben olcsó, de hatékony rakéta-változattá alakítanak át. Justin Bronk, a londoni Royal United Services Institute vezető kutatója szerint „míg a siklócsomagok gyártása szűk keresztmetszet, addig az alapvető robbanóanyagcsomaggal hatalmas mennyiségben rendelkeznek”.

Az oroszok tehát nagyon nagy tűzerővel rendelkeznek, amelyet a rögzített védelem ellen vethetnek be, növelve az ukrán áldozatok számát, bár egyelőre nem eléggé ahhoz, hogy alapvetően megváltoztassák a frontvonalakat.

Ez nem egy olcsó vagy gyors átalakítás, de még mindig sokkal kevesebb, mint amennyibe egy több millió dolláros rakéta kerülne. Ez filléreknek számít egy rakétához képest

– magyarázta Ihnat a CNN-nek.

Orosz katonai bloggerek tavaly szeptemberben kezdtek el hivatkozni a fegyverre, amikor annak pontosságát tesztelték. A Fighterbomber távirati csatorna megjegyezte, hogy sok hónapnyi próbálkozás után egy FAB-1500 először pontosan eltalálta harci célpontját.

Felpörgött a bombagyártás

Az orosz hadsereghez közel álló, közel félmillió előfizetővel rendelkező Fighterbomber azt állította, hogy az újonnan kifejlesztett siklókészlet megnövelte a bombák hatótávolságát, amelyek ötméteres pontossággal működnek. Néhány héten belül ukrán és orosz források egyaránt arról beszéltek, hogy a hatalmas bombát a Herszonban és Harkivban vetették be.

Januárban aztán Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert a JSC Tactical Missiles Corporation – egy jelentős fegyvergyártó vállalat – Moszkva környéki üzemében látták, ahol megmutatták neki a bomba számára kifejlesztett felhúzható szárnyakat. A vállalat azt állította, hogy nagy pontosságú lőszert fejlesztett ki. Az üzem igazgatója büszkén számolt be Sojgunak arról, hogy a termelékenység 40 százalékkal nőtt, mivel átálltak a 0-24-es gyártásra.

Bronk megjegyezte, hogy az átalakított FAB-bombák csak rögzített célpontok ellen használhatók, de a fő ukrán állásokat általában ismerik az oroszok. Az ezeket a bombákat küldő orosz repülőgépek nem sebezhetetlenek. Az ukrán légierő állítása szerint az elmúlt hetekben több Szu-34-es vadászgépet is lelőttek.