Az atomerőmű sajtószolgálata a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy a megtámadott kiképzőközpontban található a világ egyetlen teljes körű reaktorcsarnok-szimulátora. Hozzátették, a csapásban senki sem sérült meg.

A sajtószolgálat szerint az ukrán hadsereg támadásai a nukleáris biztonság hét, valamint a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának öt alapelvét sérti meg, melyet az ENSZ Biztonság Tanácsának ülésén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nevezett meg.

Az energetikai létesítmény két évvel ezelőtt került orosz ellenőrzés alá, melyet legutóbb pár napja ért támadás, amikor az atomerőmű hatodik blokkjának kupolájába csapódott egy drón. Ebben a támadásban nem keletkeztek kritikus károk, és az incidensről szóló közlemény szerint a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket sem jegyeztek fel.

Három alkalmazott ugyanakkor megsérült, mivel az egyik becsapódás az erőmű kantinjának közelében történt.

Gmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a zaporizzsjai erőmű elleni támadások veszélyes provokációnak minősülnek.

Rafel Grossi, a NAÜ főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy 2022 novembere óta először észleltek közvetlen – legkevesebb három – találatot a reaktor védőburkának szerkezetében.

A RIA Novosztyi szerint Grossi úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi dróntámadás közel járt a nukleáris balesethez.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem dolgoztak ki vészforgatókönyvet az ilyen esetekre.

 

 

 

Peszkov veszélyes provokációnak tartja a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadást

A pilóta nélküli repülőszerkezet a hatodik erőművi blokk tetejére zuhant. Olyan fenyegetést nem észleltek, amely szerint az incidens megsértette volna a létesítmény biztonsági határértékeit.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->