Az adatok szerint csökkent az erdőterület pusztítása Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában is. Az adatok azt mutatják, hogy van még remény Amazónia számára – hangoztatta Matt Finer ökológus, az Amazon Conservation erdőirtást figyelő MAAP programjának vezetője.

A szervezet megjegyzi, a csökkenés egybeesik azzal, hogy Brazíliában és Kolumbiában a térség megvédése mellett állást foglaló politikai erők kerültek hatalomra.

Az elemzés szerint az erdőírtás csökkenése a leginkább annak tudható be, hogy Brazíliában – ahol az esőerdő legnagyobb része található – Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jei hivatalba lépése óta szigorúbban betartatják a környezetvédelmi törvényeket. Lula elődje, Jair Bolsonaro kiaknázatlan gazdasági lehetőséget látott az esőerdőben.

Az elmúlt egy évben az amazonasi esőerdők területek 9117 négyzetkilométerrel csökkent, ami a legalacsonyabb adat 2019 óta, és 55,8 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

A MAAP becslése szerint az amazonasi őserdők elpusztításával 37 milliárd tonna szén-dioxid szabadulna fel a légkörben, ami a globális éves kibocsátás mintegy két és félszerese.

2021-ben több mint 100 ország, köztük sok az Amazonas térségéből is, állapodott meg abban, hogy az évtized végére megállítják az erdők pusztulását.

Na még csak ez hiányzott, uniós szabály miatt durván drágul a kakaó és a kávé is

Sok még a bizonytalanság a júniusban érvénybe lépett uniós szabályozással kapcsolatban, amely alapján tilos részben vagy egészben erdőirtásra visszavezethető termékekkel kereskedni az Európai Unió területén. 2024 végéig egy átmeneti időszak van érvényben, két szervezet is arra mutatott azonban rá, hogy a hatalmas elraktározott kávé- és kakaómennyiség miatt nagy lehet még a kavarodás. A szakértő szerint egyelőre sok a homályos pont, az viszont szinte biztosra vehető, hogy a fogyasztóknak meg kell majd fizetni az uniós zöldítés árát. Bővebben >>>