A tavaly november óta hivatalban lévő Daniel Noboa ecuadori elnök (a Bonita banánkirály fia) kedden 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket. Háborúban állunk, és nem vagyunk hajlandóak engedni ezeknek a terrorista csoportoknak – mondta Noboa egy helyi rádióállomásnak adott interjújában.

A hétfő hajnal óta tartó túszejtések és a Los Choneros bandát vezető Adolfo Macías hétvégi szökése a börtönből arra késztette Noboát, hogy 60 napos szükségállapotot hirdessen ki az országban. Az elnök kedden tovább szigorította a rendeletet, miután országszerte több robbanás történt, és fegyveresek élő adás közben törtek rá egy ecuadori televízióra.

Kedden egy másik bandavezér, Fabricio Colón Pico, a Los Lobos banda vezetője is megszökött egy riobambai börtönből. Colón Picót múlt pénteken vették őrizetbe, és azzal vádolják, hogy gyilkosságot tervezett az ország vezető ügyészei ellen.

A kormány szerint az erőszakos cselekményekkel Noboa azon tervére reagáltak, miszerint új, szigorúan őrzött börtönt építenének a bandavezérek számára.

Az SNAI szerint a túszok közül 125-en börtönőrök, 14-en pedig adminisztratív dolgozók. A szervezet értesülése szerint kedden a hatóságoknak sikerült tizenegy túszt kiszabadítaniuk.

– közölte az ecuadori büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő országos szervezet (SNAI) szerdán. 

Az ecuadori rendőrség szerdai közlése szerint eddig a héten 70 embert tartóztattak le a bűnbandák tagjai közül.

Az elnök szerdán bejelentette, hogy az országban uralkodó biztonsági káosz miatt az ecuadori hatóságok még a héten megkezdik a külföldi fogvatartottak kiutasítását az országból. Hozzátette: a külföldi foglyok 90 százaléka kolumbiai, venezuelai vagy perui. Mint mondta, ezerötszáz emberről van szó. Daniel Noboa a Canela rádióban kijelentette, hogy ezzel az intézkedéssel akarják csökkenteni a börtönök zsúfoltságát.

Néstor Osuna kolumbiai igazságügy-miniszter szerdán közölte, ha Ecuador kiutasít 1500 fogvatartottat, akkor Kolumbia hajlandó átvenni állampolgárait.

Az országban zárva tartanak az iskolák és az üzletek, sokan nem mentek be a munkahelyükre, az utcákon katonák járőröznek, a fővárosban, Quitóban külön őrzik a kórházakat.

António Guterres ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki szerdán a romló ecuadori helyzet miatt, elítélte a bűnbandák által elkövetett erőszakot, és szolidaritásáról biztosította az ecuadori népet – közölte szóvivője, Stéphane Dujarric.

Tegnap élő adásban támadtak a csuklyás banditák. Fegyveresek rontottak be az ecuadori TC televízió stúdióiba adás közben, lövöldözést és sikolyokat is lehetett hallani. Erről itt írtunk részletesebben >>>