Nagy ívű zöld átállási tervvel állhat elő Brazília augusztusban vagy szeptemberben – tudta meg a Financial Times.

Az intézkedéscsomag mintegy száz kezdeményezést tartalmaz majd a lap szerint, összességében több százmilliárd dollárnyi beruházást.

Az az elképzelés, hogy ez legyen a világ legambiciózusabb terve a gazdaság szén-dioxid-mentesítésére, de legalábbis a fejlődő országok között számítson kiemelkedőnek

– fogalmazott a tervek kidolgozásában szerepet vállaló, neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A lap információi szerint az első intézkedések között szerepel majd a széndioxid-piac szabályozása. De szeretnének szövetségi forrásokat átcsoportosítani kutatásra és fejlesztésre is a zöld technológia területén.

Messziről indult a dél-amerikai ország a zöldülés felé

A múlt év végén megválasztott, és 2023 elején beiktatott brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva azzal az ígérettel vette át az országot, hogy zöldebb irányba tereli annak gazdaságát. Még a kampányidőszakban határozott fellépést ígért az Amazonas irtásával és a klímaváltozással szemben.

Nemzetközi színtéren optimistán tekintett az új elnök hatalomra kerülésére a nyugati politikusok többsége. Különösen azt követően, hogy elődje, Jair Bolsonaro – akit sokan csak Trópusi Trumpként emlegetnek – a legkevésbé sem zöld irányba terelte Brazíliát.

Az ő elnöksége idején virágzott az esőerdőben, és ennek részeként a hagyományosan az őslakosnak tulajdonított földeken is az erdőirtás.

A volt államfő arra hivatkozva támogatta a bányászatot és a kereskedelmi célú gazdálkodást az Amazonas területén, hogy ezzel felgyorsíthatják a gazdasági fejlődést, valamint a szegénység elleni harcot. Leépítésekkel és forrásmegvonásokkal gyengítette a környezetvédelmi végrehajtó szerveket, a környezetvédelmi bűncselekményeket végrehajtók büntetését pedig megnehezítette.

Mindezek eredményeképp 2019 és 2021 között az amazonasi esőerdő összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki a brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint, évente átlagosan 11 ezer négyzetkilométernyit, ami nagyobb, mint Belgium.

Idén ezzel szemben – a hivatalos kormányzati bejelentés szerint –

az év első hat hónapjában több mint 33 százalékkal csökkent az esőerdő pusztulása a tavalyi év azonos időszakához képest.