A Belémben tartott csúcstalálkozó előtt Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök azt szorgalmazta, hogy fogjon össze a régió atekintetben, hogy az 2030-ig megszünjön. A baloldali politikus saját hazájában már tett is erre irányuló intézkedéseket, az erdőírtások Brazília területén drámaian csökkentek Jair Bolsonaro leváltása óta.

A résztvevő nyolc dél-amerikai ország végül csak egy közös nyilatkozatott adott ki, amelyben úgy fogalmaztak, céljuk, hogy az amazonasi pusztulás ne váljon visszafordíthatatlanná. Közös célokat azonban lényegében nem fogalmaztak meg.

A dél-amerikai országok között ugyanis számos vita áll fenn: Kolumbia például azt szeretné, ha más országok is támogatnák az új olajlelőhelyek kutatásának betiltását, miközben Brazília épp ennek az ellenkezőjét tervezi az Amazonas torkolatánál.

Az esőerdőt alkotó fák milliárdjai kulcsfontosságú szerepet játszanak a globális felmelegedés lassításában, mivel rengeteg szén-dioxidot kötnek meg. Az Amazonas területének mintegy 60 százaléka tartozik Brazíliához, a többi része Bolívia, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Peru, Suriname és Venezuela része.

 

Az idei nyár már alaposan megmutatja a klímaváltozás igazi lényegét

Az elmúlt hetek rekkenő hősége és az erdőtüzek Európa térségében gyakorlatilag nem alakulhattak volna ki az ember okozta klímaváltozás nélkül - írja júliusi jelentésében a World Weather Attribution (WWA).