„Az Oscar-díj elnyerése ma már csak annyit jelent, hogy megnyerted a viccversenyt. Ha egy díjat felhígítanak, azt mindenki tudja, beleértve azokat is, akik megkapták, és ez már nem parancsol tiszteletet” – jegyezte meg Elon Musk az X-en vasárnap, amikor megkezdődött az idei díjátadó.

A Tesla vezére nem pontosította, hogy szerinte pontosan mi volt a woke-propaganda az idei Oscar-jelölt filmekben, amelyek között Greta Gerwig Barbie és Christopher Nolan Oppenheimer című filmje is szerepel. Úgy tűnik azonban, hogy az Oscar-díjjal kapcsolatos kifogásai összefüggésben állnak a vállalati sokszínűségi, méltányossági és befogadási (DEI) kezdeményezésekkel kapcsolatos kritikáival, valamint a folyamatos háborújával minden olyan jelenség ellen, amit woke-nak tart – írja a Business Insider.

A DEI csak egy másik szó a rasszizmusra. Szégyellje magát, aki használja!

– írta Musk januárban.

Februárban az egykori MMA harcos és színésznő, Gina Carano azt mondta, hogy Musk X Corporationje finanszírozza a Disney és a Lucasfilm elleni perét. Carano jogtalan elbocsátással és rágalmazással vádolta a két céget, miután 2021-ben kirúgták egy sor közösségi médiás vitát követően. A színésznőt azzal vádolták, hogy transzfób, jobboldali tartalmakat osztott meg, ami után a The Mandalorian rajongói a sorozatból való eltávolítását is követelték.

Trump is kritizálta a polkorrekt Oscar-gálát

Ez nem csak a szórakoztatóiparban van így. A múlt hónapban Elon Musk a Google-t szidta, miután a felhasználók azt állították, hogy a vállalat Gemini chatbotjának képgenerálása szintén a woke-ot szolgálja. Musk azzal vádolta a Google-t, hogy „őrült rasszista, civilizációellenes programozást futtat”.

Nem Musk volt az egyetlen prominens személyiség, aki a díjátadóval kapcsolatban megszólalt. Donald Trump volt elnök is közzétette Oscar-gondolatait a Truth Social oldalon, „nagyon rossz polkorrekt eseménynek” nevezve a ceremóniát.