Teljes gőzzel folytatódik az amerikai tőzsdén szereplő vállalatok gyorsjelentési szezonja. Keddre mindenki az Elon Musk vezette Tesla pénzügyi beszámolóit várta a legjobban, az autógyártó pedig a várakozásoknak megfelelően a korábbi évnél jóval gyengébb mutatókat produkált, negyedéves nyeresége 55 százalékkal csökkent. A Tesla jelentését itt elemeztük részletesen.

Egyre jobban fogynak az üdítők és a nasik

Örülhettek népszerű üdítőitalokat és snackeket gyártó PepsiCo befektetői, az élelmiszeripari vállalat ugyanis 2,3 százalékkal tudta növelni bevételeit, amelyek 18 milliárd dollárt tettek ki az év első három hónapjában. A vállalat adózás után 2 milliárd dolláros nyereséget ért el, ami részvényenként 1,61 dollárnak felel meg. Ez messze felülmúlta a Wall Street elemzőinek várakozását, akik 1,52 dolláros nyereségre számítottak részvényenként.

A tulajdonosok azért is dörzsölhetik a tenyerüket, mert a vállalat bejelentése alapján a következő osztalékfizetésnél 7 százalékkal nagyobb fizetési csekkre számíthatnak. A PepsiCo így folytatja az elképesztő szériáját, az elmúlt 52 év mindegyikében növelni tudta az egy részvényre eső osztalékának kifizetését.

Dübörög a hadiipar

Nagyot kaszált az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb repülőgép- és fegyvergyártója, a Lockheed Martin. A vállalat 17,2 milliárd dollár bevételt ért el az első negyedévben, bőven felülmúlva az elemzők 16 milliárd dolláros várakozását. A cég az egy részvényre eső nyereség mutatóban is pozitív meglepetést okozott, 6,33 dollárt ért el az 5,78 dolláros várakozásokhoz képest.

Az USA másik nagy védelmi vállalata, a Raytheon is jól keresett, 19,3 milliárd dollárt gyűjtött az év első három hónapjában, majdnem 1 milliárd dollárral felülmúlva az elemzői várakozásokat.

Folytatódik a füstmentes dohánytermékekre való átállás

8,8 milliárd dollár bevételt ért el a gyorsjelentése alapján a Philip Morris. A vállalat továbbra is elkötelezett a füstmentes dohánytermékei mellett, amelyek eladási mutatói elképesztő növekedést mutatnak. A legnépszerűbb nikotinpárnáikból világszerte 443 millió dobozt értékesítettek az elmúlt 12 hónapban, ami egy év alatt 50 százalékos növekedésnek felel meg.

A többiek is nagyot mentek

A fenti vállalatok mellett is sok más nagy név cáfolt rá az elemzők mérsékelt várakozásaira. A szintén kedden jelentő UPS, a General Motors, a General Electric, valamint az Egyesült Államok egyik legnagyobb megújuló energia cége, a NextEra Energy bevételei is felülmúlták az előrejelzéseket. Az egyik legnagyobb meglepetést a fogyasztói termékeket gyártó Kimberly Clark nyújtotta, melynek részvényárfolyama 5 százalékot emelkedett a pozitív negyedéves jelentése után.

Nem csak mi szeretjük a kártyás fizetéseket

Nagyot kaszált a vezető bankkártya vállalat, a Visa. A kedd este közzétett pénzügyi adatai alapján a cég minden részlege (szolgáltatások, adatfeldolgozás, nemzetközi tranzakciók) növelte a bevételeit, melyek összesen 8,8 milliárd dollárt tettek ki. A bevételeken adózás után 4,7 milliárd dollár eredményt produkált a Visa, azaz bevételei több, mint felét profitként tudta realizálni.

Mi vár ránk szerdán?

Magyar idő szerint szerda este 10 óra után teszi közzé az első negyedévének pénzügyi adatait a Facebook anyavállalata, a Meta. Az elemzők átlagosan 36,1 milliárd dolláros bevételt várnak, részvényenkénti 4,32 dollár nyereség mellett.

A Meta mellett szintén szerdán jelent többek között az IBM, a Boeing és a Ford is.

A hét további menetrendjéről itt olvashatnak.