Egyre nagyobb gondot okoznak az USA déli határán várakozó menedékkérők, a téma minden bizonnyal előkerül Antony Blinken amerikai külügyminiszter és López Obrador mexikói elnök mai találkozóján is – írja a CNN.

2024-ben mindkét országban elnökválasztást tartanak és a kampányoknak központi témája lehet a két ország közötti migráció kérdése. Az utóbbi időben csökkenni látszott a Mexikóból az Egyesült Államokba tartó bevándorlók száma, sőt a közép-amerikai menekültek egy része a legnépesebb spanyol nyelvű államban telepedett le.

Május óta az amerikai belbiztonsági hivatal 445 ezer bevándorlót toloncolt ki, decemberben pedig a szövetségi kormány adatai szerint hetente átlagosan 9600 menedékkérő jött Mexikó felől az Egyesült Államokba. A napi több ezer határátlépő mellett továbbra is több mint 11 ezer ember várakozik a mexikói oldalon lévő táborokban.

A decemberi dömpingre válaszul a szövetségi kormány több államban is bezárta a beléptetőkapukat, illetve a Biden-adminisztráció Eagle Passnál és El Pasonál péntekig felfüggesztette a vasúti közlekedést.

Washington megosztott a migráció kérdésében, a határon várakozók azt remélik, hogy a Biden-adminisztráció megkönnyíti a legális bejutás lehetőségét. A menedékkérők egy része illegálisan próbál bejutni az USA területére, ennek következtében a múlt héten hárman belefulladtak a Rio Grandéba Matamaros térségében.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök ma találkozik Antony Blinken amerikai külügy- és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterrel, valamint Elizabeth Sherwood-Randallal, a Biden-adminisztráció belbiztonsági tanácsadójával. A tárgyaláson várhatóan kiemelt szerepet kap a két ország közötti migráció kérdése.

(Gulyás Ábel)