A bérbeadók ötéves garantált teljes bérleményt ajánlottak a migránsok szállodai elhelyezésének napi 8 millió fontos (mintegy 2,6 milliárd forintos) költségeinek csökkentésére tett ajánlatukban.

A tárcának dolgozó vállalkozók az ajánlattétellel úgy akarják átvenni az ingatlanok kezelését, hogy közben a menedékkérők szállodákból való áthelyezésével küzdenek. A magánbérleti és a szociális lakások több mint 58 ezer menedékkérőt képesek befogadni Angliában, Walesben és Skóciában. Ez kétszerese a tíz évvel ezelőtt „szétszórtan elhelyezett” menedékkérők számának.

A Telegraph bennfentes információkra hivatkozva azt írja, hogy tovább bővíti a bérelt szálláshelyek számát a Belügyminisztérium, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök ígéretének megfelelően csökkentse a szállodák terhét. Múlt hónapban közel 50 menekültszállót, tavaszig pedig még ugyanennyit terveztek bezárni.

Tavaly év végéig 400 szállodában mintegy 50 ezer menedékkérő tartózkodott, költségeiket az adófizetők finanszírozták. Az úgynevezett szétszórt elhelyezés napi 30 fontba kerülhet, szemben a szállók 150 fontos napidíjával.

A helyi családok és a fiatal munkavállalók azonban attól tartanak, hogy nem fognak olcsóbb bérlakáshoz jutni. A probléma ugyanis az, hogy a menekültszállók nagyon erősen az olyan helyekre koncentrálódtak, ahol az ingatlanok olcsók.

Vagyis fennáll a veszélye annak, hogy ezeken a helyeken gettók alakulnak ki – nyilatkozta a lapnak a belügyminisztérium egyik bennfentese.

A lap úgy tudja, hogy akár 30 ezer ingatlanra is szükség lehet ahhoz, hogy a szállodák működését beszüntethessék, feltéve, ha a kormány nem tudja jelentősen csökkenteni az elmaradt menedékkérelmek számát.

Mauritániában igyekeznek gátat szabni az illegális migrációnak

Spanyolországban megugrott a Nyugat-Afrikából érkező illegális bevándorlók száma. Az Európai Bizottság elnöke és a spanyol miniszterelnök csütörtökön Mauritániába látogatott, hogy az afrikai ország vezetőivel a migrációról és az energiáról tárgyaljon.