Ursula von der Leyen és Pedro Sánchez kormányfő Mohamed Ould Ghazouani elnökkel találkozott, hogy megvitassák az Európába irányuló illegális migráció megfékezését a Nyugat-Afrikából érkező bevándorlási hullám közepette.

Azért vagyunk itt, hogy erősítsük az EU-Mauritánia partnerséget. A regionális biztonság és a migráció terén folytatjuk az együttműködést

– írta Ursula von der Leyen csütörtökön az X-en. 

Mauritánia stratégiai jelentősége a migráció nyomás erősödésével növekszik. Az ország a szomszédos Szenegállal együtt az Európába igyekvők egyik fő kiindulópontja – írja a Politico.

Szigorítják a migrációs szabályokat az EU-ban

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint januárban mintegy 7720 ember kelt át az Atlanti-óceánon hajóval, hogy elérje a Kanári-szigeteket, ami több mint 1000 százalékos növekedést jelent 2023 januárjához képest. A Spanyolországba jutó hajók több mint 80 százaléka Mauritániából indult – közölték a spanyol hatóságok.

Az EU 200 millió eurós segélyt készít elő, hogy segítsen Nouakchottnak a partjait elhagyó hajók ellenőrzésében és az országban élő több százezer migráns és menekült kezelésében – jelentette hétfőn az El Pais.

Csütörtökön az EU megvitatta és megszavazta a migrációs szabályok szigorítását a blokkban. Mauritánia Marokkóval együtt érintett a Katargate-botrányban, ezek az országok állítólag több ezer illegális eurót osztottak ki az uniós buborékban.