Mint ismert, a kormány a héten fogadta el és hamarosan az Országgyűlés elé terjeszti az Egyesült Arab Emírséggel kötendő gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a Rákosrendező 130 hektáros területére álmodott „mini-Dubaj” városnegyed felépítéséhez szükséges.

Ez a projekt egyelőre terv szintjén létezik, de jóval előrébb jár a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóhoz tervezett  központ létrehozása.

Utóbbi a Centrale nevet kapta, és egy, a stadion fölé építendő 29 ezer négyzetméteres multifunkciós központ lenne. A tervek szerint már 2026-ra felépülő ingatlan látványtervei is készek, pontosan lehet tudni, hogy benne irodák, üzletek, ételudvar és egy hotel is fog működni.

A beruházás részeként a metrómegállót is fejlesztenék új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek majd. Ráadásul a kapcsolódó közterületeket is felújítják: a Hungária körút felőli közforgalmú területet és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolókat, járdaszigeteket 2500 négyzetméteres zöld parkká alakítanák.

Az ingatlanközvetítő szakértők szerint az ilyen beruházások esetében az érintett terület ingatlanainak értéknövekedése az infrastruktúra fejlesztésének mértékével szoros összefüggésben áll. Tapasztalataik szerint már önmagában egy kereskedelmi fejlesztés, például egy bevásárlóközpont építése is érezhetően felhúzza a környék ingatlanárait - tájékoztatta az Economx-et Balla Ingatlan.

Közleményükben kiemelték: a rákosrendezői fejlesztésnek egyelőre nem érzékelhető a hatása a kerületi ingatlanpiacra, mert

  • nagyon friss információról van szó, 
  • igazán konkrét tervek sem jelentek még meg. 

Rövid távon ennél komolyabb hatása lehet a Puskás Ferenc Stadionnál felépülő iroda- és bevásárlókomplexum esetében. Erre a területre mindenképpen jó hatással lesz a fejlesztés, ami „ráfér a környékre”, hiszen a mára eléggé lepusztult metrómegállóhoz is legalább 20-30 éve nem nyúltak hozzá.

A várakozások szerint ez a beruházás a környék ingatlanáraira is hatást gyakorol majd az elkövetkező hónapokban, években, mégpedig akár 5-10 százalékos ingatlanár-emelkedést is elképzelhető tart közép, hosszú távon.

A Hungária körút és Pillangó utca közötti területen nagyon vegyes kép fogadja az ingatlanvásárlókat: egymást váltják a régi, körfolyosós, lepusztult társasházak, illetve az újépítésű, jó minőségű ingatlanok. Előbbiek esetében a liftnélküli házakban egy harmadik emeleti lakás az átlagosnál nehezebben eladható ingatlan kategóriájába tartozik, ahol az árak négyzetméterenként 500-600 ezer forint körül alakulnak. Az újépítésű lakásoknál viszont 1,2-1,5 millió forintos négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vevők.