Az Orbán-kormány felhatalmazta a külgazdasági és a külügyminisztert, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodás szövegének véglegesítésével – derült ki a keddi Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározatból.

A kabinet egyúttal azt is kinyilvánította, hogy egyetért a gazdasági megállapodás bemutatott szövegével és elrendeli a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által korábban közzétett tervezet szerint az Egyesült Arab Emírségekkel (UAE) kötendő 15 évre szóló kontraktust hat hónapos határidővel felmondhatják a felek, de a felmondás nem érinti a már megkezdett projekteket, az aláírt kötelezettségvállalásokat, megbízásokat, szerződéseket, de még a munkaterveket se az adott megállapodások lezárásáig. Kivéve persze, ha a felek  másként döntenek.

A jelenlegitől eltérő összetételű kormány később hiába döntene úgy, hogy eláll a Rákosrendezőre tervezett közös ingatlanfejlesztéstől, a jelen megállapodás nyomán indult beruházásokat befejezik – írja a hír kapcsán a Népszava.

A lap beszámolója alapján a kormány  legalább 800 millió euró (304 milliárd forint) becsült összeg erejéig biztosít forrásokat a Rákosrendező 130 hektáros területére álmodott „mini-Dubaj” városnegyedhez. A közpénzt a többi között gyalogos és közúti felüljáró megépítésére, a vasúti pálya fejlesztésére, a kisföldalatti  meghosszabbítására, valamint kerékpár és gyalogosutakra fordíthatják. 

Korábban nem szereplő új elemként került be a megállapodásba a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen.

Az első változatban még nem volt benne a reptéri gyorsvasút odavezetése sem, ám ez is bekerült.

Az is új elem, hogy a projekt keretében megvalósításra kerülő ingatlanfejlesztések (a szöveg nem korlátozza ezt a lakásokra) 5 százalékos adókulccsal legyenek értékesíthetőek.

Az új lakások után jelenleg 5 százalék áfát kell fizetni, ám az erre vonatkozó jogszabály lejárt volna a nemzetközi megállapodás 15 éves időtartama alatt, ráadásul csak lakóingatlanra vonatkozik, irodákra, kereskedelmi célú ingatlanokra nem.

Az UAE cserébe azt vállalja, hogy kijelöl a fejlesztésre egy jogalanyt, amelyet arra „ösztönöz”, hogy 5 milliárd euró értékben valósítson meg beruházást a területen. Ez az összeg nem változott a tárgyalások kezdete óta, a kormány azonban 600 millióról 800 millió euróra emelte az ígért fejlesztések összértékét. 

A projektet kiemelt állami beruházássá nyilvánítja az Orbán-kormány, amellyel kiemeli az általános építés szabályozási körből a beruházást. Ez erősen gyengíti az önkormányzatok érdekérvényesítő erejét.

Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban azt mondta: az építkezés, ha már minden lehetőség adott, három-négy éven belül megvalósulhat.