Már az Országgyűlés elé kerültrákosrendezői beruházást, a mini/maxi-Dubaj szabályozó államközi szerződéstervezet. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása szerint a magyar és az Egyesült Arab Emírségek kormánya között létrejött megállapodás értelmében rekultiválják és teljesen felújítják a Budapest közepén található mintegy 130 hektáros területet, amelyen jelenleg 170 ezer köbméternyi szemét, veszélyes hulladék szennyezi a környezetet és veszélyezteti a környezetében lakók egészségét.

Szavazni kéne! Hoppá, de mire?!

Felidézték, a szerződésben vállalt, 5 milliárd eurós fejlesztésnek köszönhetően új városközpont jöhet létre, lakóingatlanokkal, bevásárlóközpontokkal, közösségi terekkel és közparkokkal.

Az elgondolás szerint nemzetgazdasági szempontból időszerűnek nevezett, és ezért kiemelten kezelt, csaknem kétezermilliárd forintos fejlesztést a kormány jogszabályi és adózási környezet alakításával segíti. Illetve az ÉKM azt reméli, hogy az Országgyűlés is támogatja a megállapodást, „úgy az garanciája lesz annak, hogy a rákosrendezői rozsdaövezetben tervezett, világszínvonalú ingatlanfejlesztés az európai és a magyar törvényeknek megfelelően, a nemzeti érdekekkel összhangban és Budapest, illetve a budapestiek javára valósuljon meg.”

Kép: Economx

Milliós négyzetméterek

S bár még az építkezés nem kezdődött el, de a jótékony hatását máris érzékelik a szakértők.  A 130 hektáros terület fejlesztése (bevásárló- és szórakoztatóközponttal, parkokkal, irodákkal, szolgáltatásokkal, illetve lakóingatlanokkal) a mostani piaci és lakhatási viszonyokra is jelentős hatással lehetnek, megemelkedhetnek az ingatlanárak is – vélekednek az otpotthon.hu-nál. 

A leginkább érintett budapesti kerületek: 

  • XIV. kerület,
  • XIII. kerület, 
  • IV. kerület, 
  • XV. kerület.

Lipták Zsuzsa az otpotthon.hu ügyvezetője szerint ezek a kerületek jelenleg is népszerűek a Budapesten lakást keresők körében, és szerinte

a beruházás további vonzerőt jelenthet.

 Egyébként jelenleg Újpest a legnépszerűbb, Angyalföld pedig a képzeletbeli dobogó harmadik fokán található. 

Kép: Economx

Az ingatlanfejlesztők szerint  nemcsak az átlagos lakások piacát befolyásolhatja a beruházás, hanem a luxusingatlanok piacára is hatással lehet, ugyanis a maxi-Dubajon 

átadott prémium színvonalú lakásokkal tovább növekedhet a magyarországi luxusingatlanpiac, amely a magyarországi ingatlanállomány közel egy százalékát teheti ki.

Robbanásra várva

Erre rímelnek az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesének a szavai is. Szabó Leventét az Economx többek között az építőipar visszaeséséről kérdezte, amire pozitív jelnek nevezte, hogy egyértelmű növekedést tapasztalni a lakossági jelzáloghiteleknél, a kamatszintek csökkentek, a lakosság pedig az elhalasztott lakáscélú beruházásait pótolja, növelve az ingatlanpiaci keresletet. Ezt érzik már az ingatlanfejlesztők is, és elmondása szerint az MBH Csoportnál egyre több tárgyalás zajlik több száz lakásos projektek finanszírozásáról. Ezek a fejlesztések a második félévben már megindulnak, megrendelésállományt generálva a magasépítési szekciónak. 

750 milliárdot adna a kormány ennek a szektornak

Az MBH bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük, milyen kilátásai vannak a hazai vállalati szektornak 2024-ben. A részletekért kattintson!

Nem mindenki örül

Lakógyűlés elnevezéssel újra online szavazást indított a Fővárosi Önkormányzat, ezúttal a rákosrendezői beruházásról és a járóbeteg-szakellátásról kérdezik meg a budapestieket. Karácsony Gergely elmondta, az online szavazáson arra várnak választ a fővárosiaktól, hogy milyen funkciót kapjon Rákosrendező: parkváros vagy a mini-Dubaj koncepció valósuljon meg ott.

Maxi-Dubaj, vagy a bécsi fenntartható modell?

Ideje túllépni a szovjet városfejlesztési elveken! Pest legnagyobb barnamezős területe a főváros revitalizálásának és a XXI. századhoz igazításának a kulcsa lehetne, ehhez azonban nem a befektetői magánérdekeknek kellene kizárólagosan meghatároznia Rákosrendező jövőjét. Vitézy Dávid városmobilitási szakértő szerint lenne mit eltanulnunk Bécstől ezen a téren is. Nagyriportunkat ITT OLVASHATJA!
Vitézy Dávid pedig arról beszélt az Economxnak, hogy a legalapvetőbb prioritás a fővárosi lakáskrízis enyhítésének megteremtése kellene, hogy legyen. Nem véletlen az, hogy egyes kardiológiai osztályokon csak feleannyi ápoló található, mint amennyire szükség lenne. Ezért nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen aranytartaléknak számító területet hogyan hasznosít a kormány mint tulajdonos.