A Magyar Nemzeti Bank a forint gyengülésére reagálva, olyan kamatemelésről dönthet, amelynek eredményeként 14 év után ismét elérkezünk a 10 százalékos kamatokhoz. A Világgazdaság szakértőket kérdezett arról, mit okoznak a gazdaságnak a 10 százalék körül kamatok.

Hosszú távon érezhető lesz a kamatemelés hatása az építőiparban és az ingatlanpiaci szektorban – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, aki szerint ezekben az ágazatokban a legnagyobb a külső finanszírozás aránya. A már megfinanszírozott beruházásokat lezárhatják a cégek, új ingatlanpiaci projektek azonban már nem indulnak. Várhatóan a teljes vállalati szektorban a csökkenő beruházási kedv lesz a jellemző.

Állam bácsinak be kell segítenie

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint nem törvényszerű, hogy magasabb kamatok mellett leálljanak a fejlesztések. A kulcskérdés a finanszírozhatóság, ebben pedig az államnak kiemelkedő szerepe van, amellyel élnie is kellene, különben valóban probléma lehet.

Ha a lakossági hitelek két számjegyűvé válnak, akkor beszakad a lakáspiac. Viszont ha a kormány hoz intézkedéseket, akkor nem feltétlenül. Egyelőre nem érzékelhető, hogy a magas árak ellenére a lakosság visszafogta volna az új lakás vásárlására vagy a használt felújítására vonatkozó ambícióit, bár ez könnyen változhat.