Miközben szinte naponta jelennek meg a piacon az új építőipari termékek, az innovatív anyagok, módszerek alkalmazása folyamatos önképzést követel meg az építészektől, és a dizájn megalkotásával foglalkozó szakemberek az új technológiákat már nem feltétlenül tudják számontartani.

Megindult a szétválasztás

Magyarországon is egyre több beruházó és építésziroda ismeri fel a sokszor még kuriózumnak számító új módszer előnyeit, és a tervezés folyamatában szétválasztják a dizájn és a műszaki építészetet.

Lehet úgy is építeni, hogy már a tervezési szakaszban minimalizáljuk, kiküszöböljük a nagyberuházásoknál gyakran előforduló, hosszú és költséges jogi procedúrákat és garanciális ügyintézést

– állítja Dudinszky Orsolya, a Dudinszky tervezőiroda ügyvezetője, hozzátéve, hogy egy-egy projektben az épülettervezésnél 15-20 szakág is megjelenik, akiknek a munkáját a generáltervező fogja össze. 

AHHOZ AZONBAN, HOGY A TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉS A KIVITELEZÉS MINŐSÉGE IS KIEMELKEDŐ LEGYEN, A GENERÁLTERVEZŐI POZÍCIÓBA DIZÁJNER ÉPÍTÉSZEK HELYETT KONSTRUKTŐR ÉPÍTÉSZEKRE VAN SZÜKSÉG.

Dudinszky Orsolya szerint az építőipar az egyik legköltségesebb iparág, ahol például a hibás anyaghasználat több százmilliós károkat is okozhat, emellett erkölcsi és emberi életben mérhető károk is bekövetkezhetnek.

Hibás kiviteli tervezés

AZ ÉPÍTÉSZ TERVEZÉS HÁROM LEGFONTOSABB MÉRFÖLDKÖVE A VÁZLATTERV, AZ ENGEDÉLYEZÉSI TERV, VALAMINT A KIVITELI TERV.

  • A vázlatterv voltaképpen egy álmot jelenít meg, 
  • amelynek esztétikáját az engedélyezési terv önti formába, és ez a dokumentáció kerül a hatóságokhoz, amelyek ellenőrzik, hogy a tervezett épület megfelel-e a hatályos magyar szabályozásnak. 
  • Ezt követően készül el végül a kiviteli terv, ami már a megvalósítás részleteiről szól.
Jellemzően a kiviteli tervdokumentációk készülnek Magyarországon gyengébb minőségben, ezekből lassan és pontatlanul lehet költséget tervezni, és építeni is

– mondja Dudinszky Orsolya. 

De ha a kiviteli tervet épületszerkezeti tudással felvértezett szakemberek  készítik, akkor a tervezési idő csökkentésével már magánál a tervezésnél is megtakarítás érhető el, az építésnél pedig hatványozott költségcsökkenés jelentkezik.

Beépített garanciális költségek

Optimális megoldás, ha a konstruktőr már az engedélyeztetési szakaszban is aktív résztvevőként segíti a tervfejlődést, majd a következő fázisban a kiviteli tervet precíz műszaki formába önti. Csakhogy a beruházók jellemzően nem végeznek számításokat arra vonatkozóan, hogy jobban járnának-e a korszerűbb metódus alkalmazásával. 

Dudinszky Orsolya úgy fogalmaz, hogy 

MAGYARORSZÁGON SZINTE AUTOMATIKUSAN A GARANCIÁLIS ÜGYINTÉZÉSSEL ÉS ANNAK KÖLTSÉGEIVEL TERVEZNEK, AMI A TELJES BÜDZSÉ 10-15 SZÁZALÉKÁT IS ELÉRHETI.

Ráadásul előfordul, hogy perekig is eljutnak ezek az ügyek, a jogi bonyodalmak pedig további pénzügyi veszteséggel járnak. A szakember éppen ezért elengedhetetlennek tartja a szemléletváltást a szakmában, és úgy véli, hogy az építészek képzésénél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a konstruktőri gondolkodás kialakítására.