Az NVI közleménye szerint a választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország konzulátusain és nagykövetségein szavazhattak, összesen 99 ország 147 külképviseletén.

A névjegyzékbe 21 548 választópolgárt vettek fel, melyből 18 661-en mentek el szavazni. Közülük 17 234-en adtak le érvényes, 1205-en pedig érvénytelen szavazólapot.

Az előzetes adatok alapján pedig a szavazatok 50,77 százalékát a Tisztelet és Szabadság (TISZA) Párt kapta, melynek Magyar Péter a listavezetője. A Fidesz-KDNP ezzel szemben a külhoni szavazatok 18,67 százalékát kapta.

A harmadik legeredményesebb párt a külhoniak körében a Momentum volt, amely a voksok 12,79 százalékát gyűjtötték be, míg a negyedik legtöbbet, 9,19 százalékot a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pártlistája kapta. A többi párt nem érte el az öt százalékot.

Karácsony Gergely: ismételjék meg a főpolgármester-választást

A főpolgármester a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépésével a Fidesz megalapozta a megtévesztést, ami a választási szerveket is kihívás elé állította.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→