Karácsony Gergely csütörtök délután, a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az újraszámlálási folyamattal kapcsolatos aggályok miatt Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését.

A főpolgármester elsősorban azt kifogásolja, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A felnyitásnál pedig nem volt kötelező, csak ajánlott a delegáltak jelenléte.

Karácsony Gergely kijelentéseire a Nemzeti Választási Iroda sajtóközleményben reagált, ebben azt írták, hogy a kerületi helyi választási irodák (HVI) valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítettek a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról.

A helyi választási bizottság (HVB) tagjai – a HVI-k tájékoztatása szerint - kizárólag a Budapest II., a IX. a XIII. és a XV. kerületben nem éltek azon jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek. A további 19 kerületben a HVB tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában.

A közlemény szerint Budapest III. kerület Óbuda 106-os szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólap beszállításra került az NVI-hez. Ezen érvénytelen szavazólapok különválogatását az NVB az újraszámlálás során fogja elvégezni.

A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárásra kerültek.

A bejelentés apropóján összegyűjtöttük, hogy hogyan is jutottunk el idáig és hogy mi a további menetrend.

Hogyan áll pontosan jelenleg a verseny?

A hétfő hajnalban megjelent 100 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint Karácsony Gergely (47,53 százalék, 371 466 szavazat) mindössze 324 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal (47,49 százalék, 371 142 szavazat) szemben.

A jelenlegi főpolgármester győzelmét hétfői ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) megállapította, innentől kezdve volt Vitézy Dávidnak három napja arra, hogy megtámadja az eredményt.

Mit kifogásol Vitézy Dávid?

Az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt már a választás éjszakáján jelezte, hogy újraszámlálást fog kezdeményezni az érvénytelen szavazatok magas száma (24 592 darab) miatt, mivel ezek azt jelzik meglátása szerint, hogy olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, amelyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.

Vitézy Dávid stábja szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, mert úgy érvénytelenítettek a voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett.

Információik szerint a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat, illetve az NVI kézikönyvében is tévesen értelmezve írták le a törvényt.

Mi zavarhatta meg a választókat?

Szentkirályi Alexandra két nappal a választás előtt lépett vissza Vitézy Dávid javára, új szavazólapok nyomtatására így már nem volt lehetőség, ebben az esetben ekkor a visszalépett jelölt nevét kell kihúzni a szavazólapról.

A kerületek azonban eltérő módon húzták ki a visszalépett fideszes jelölt nevét, Vitézy Dávidék meglátása szerint volt olyan kerület, ahol szinte láthatatlan vékonysággal történt meg ez, aminek jelentős hatása lehetett a választásra. Erre azonban a kerületeknek meg is volt a lehetőségük, mivel a választási eljárási törvény csak annyit ír elő, hogy a kiesett jelölt nevét ki kell húzni, azt azonban nem részletezi, hogy milyen színű és vastagságú tollal kell ezt megtenni.

Hol tart most az újraszámlálási folyamat?

Vitézy Dávid végül szerdán délután hivatalosan is bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kéri az egész város összes kerületének összes szavazókörében.

Nemzeti Választási Bizottság pedig még aznap esti ülésen úgy határozott, hogy elrendeli valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását, a szavazatok újraszámlálásában való közreműködésre pedig a Nemzeti Választási Irodát kérte föl.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke ezt követően utasította Budapest kerületi helyi választási irodáit a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak átadására, oly módon, hogy az urnabontás és az érvénytelen szavazatok csomagolásának és szállításának folyamatában a helyi választási bizottság tagjai is részt vegyenek.

A szavazólapoknak június 13-a 16 óráig kellett elvileg megérkezniük az NVI-hez, ahol a szavazólapokat elzárják. Majd június 14-én reggel megkezdődik az újraszámlálás, amit tervezetten még aznap be is fejeznek.

A számlálást az NVB végzi, amely szervnek tagjai az országgyűlés által megválasztott 7 választott bizottság tag, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, FIDESZ és KDNP) által delegált tagok, valamint az EP lista jogán delegált bizottsági tagok.

Nyilvános lesz-e az újraszámlálás?

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása sajtónyilvános lesz, a számlálás 2024. június 14-én 9 órakor kezdődik meg a Nemzeti Választási Iroda székházában. A sajtó képviselői legkorábban 8.30-tól léphetnek be a székházba, fényképes igazolvány bemutatását követően.

Meddig húzódhat el ez az egész?

Az NVB által meghozott döntés ellen a Kúriánál lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani 3 napon belül, amelynek 8 napja van dönteni. Amennyiben a kérelmező fél ezt sem fogadja el, akkor 3 napon belül alkotmányjogi panasszal lehet élni, amelyről 6 nap alatt dönt az Alkotmánybíróság.

A szavazás megismételtetése esetén az erről szóló bírósági döntés kihirdetését követő 30 napon belüli időpontra kell kitűzni az új választást.

Vitézy Dávid az Economxnak: Nincs kompromisszum, kell az újraszámolás

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) portálunkkal azt közölte, hogy Vitézy Dávidnak három napja van arra, hogy újraszámolási kérelmét benyújtsa, a vasárnap (hétfő hajnalban) 324 szavazattal lemaradó főpolgármester-jelölt az Economxnak kedd kora délelőtt megerősítette, határidőig beadják a szükséges bizonyító erejű dokumentumokat.