Karácsony Gergely a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón elmondta: Vitézy Dávidék bizonyítékai a Fideszhez köthető egyennyilatkozatok, amelyek a szavazatok újraszámlálását nem teszik indokolttá.

Karácsony Gergely szerint a választási bizottság több ponton is olyan szabályokat mulasztott el, amely alapján szerinte nem garantálható, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása jogszerűen történik. Ide sorolta többek között azt, hogy az urnákat felbontják és kizárólag az érvénytelen szavazatokat küldetik be, valamint hogy az urnák felnyitásakor csak ajánlott, nem pedig kötelező volt a delegáltak jelenléte.

Hozzátette, egyes választókerületekből azt hallotta, hogy van, ahol a szavazatok kötegelését is elmulasztották, emiatt az érvénytelen szavazatokat sem törvényesen választották ki, így nincs garancia arra, hogy azokat nem manipulálják, mire eljutnak az NVI-hez.

A főpolgármester szerint mindez rontja a bizalmat a választási rendszer jogszerűségében és tisztaságában, ezért kezdeményezni fogja, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendeljék el a főpolgármester-választás megismétlését Budapest teljes területén.

Úgy véli, ebben a formában nem garantálható, hogy nem manipulálják a választási eredményeket. Közölte, holnap este 6 órára várja az NVI Alkotmány utcai épülete elé azokat, akik a követelését támogatják, hogy a véleményüknek hangot adjanak.

Megérkeztek a szavazólapok az NVI-hez

A június 12-i döntésnek megfelelően a kerületi választási irodák (HVI) valamennyi esetben, az utasítások szerint, időben értesítették a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról – írja közleményében a Nemzeti Választási Iroda, amely Karácsony Gergely sajtótájékoztatójakor érkezett.Azt állítják, hogy a helyi választási bizottság (HVB) tagjai a HVI-k tájékoztatása alapján kizárólag Budapest II., XIII., és XV. kerületeiben nem éltek azzal a jogukkal, hogy jelen legyenek az eseményen. A többi 20 kerületben azonban jelen voltak a HVB tagjai és részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában is.Leszögezték azt is, hogy egyedül a III. kerületi 106-os szavazókörben nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat a bizottság tagjai, így onnan valamennyi főpolgármesteri szavazólapot beszállítottak az NVI-hez, ezen érvénytelen szavazólapok különválogatását pedig az NVB végzi el az újraszámlálás során.A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárásra kerültek. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság június 14-én 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével – írják.