A kutatás alapján a pályakezdők 46 százaléka úgy érzi, nehezebben talál munkát, 42 százalékuk pedig több elvárással szembesül az első munkahelyén, mint az idősebbek, akik viszont közel sem érzik azt, hogy ez így lenne. Sőt, az idősebb generáció tagjai azt gondolják, hogy a fiatalok tudatosabban keresnek állást és a fizetésük is jobb, mint anno az ő karrierjük kezdetén.

Ugyanakkor kortól függetlenül egyetértenek a válaszadók abban, hogy sokkal gyakrabban mondanak fel egy állásból a Z generáció tagjai, ha az adottságok nem tetszenek nekik.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója a kutatás eredményeiről azt mondta, ahhoz, hogy a pályakezdők motivációját jobban megértsük, fontos látni, hogy a korábbi generációkhoz képest kitolódott a szülői házból való elköltözés időzítése. Jelenleg átlagosan 27 éves korukban költöznek el a szülői házból a magyar fiatalok, ami azt jelenti, hogy eddig az életkorig biztosítottak számukra az alapvető megélhetési és biztonsági szükségletek.

A fiatalok a mának élnének a fizetésükből

A válaszok alapján a mai pályakezdők főként valamilyen rövidebb távú cél miatt vállalnak munkát, a legtöbben, 43 százalékuk, ingóságra vagy szolgáltatásra, 39 százalékuk pedig költőpénzre. Ezzel szemben az idősebb generáció 58 százaléka a megélhetését biztosította az első keresetéből.

Generációtól függetlenül jellemző, hogy az első munkahelyükön ismerősökön vagy barátokon keresztül helyezkedtek el, és abban is egyetértettek a fiatalok és az idősek egymással a válaszaikban, hogy a legtöbb lehetőség az állásportálokon érhető el.

A kutatás azonban arra is rámutat, hogy van egy alapvető félreértés a munkavállalók és a munkáltatók között: a fiatalok számára a munkahelyben az egyik legvonzóbb jelenség az, hogy jó csapatban és jófej kollégák között dolgozhatnak.

A munkaadói oldal azonban alábecsüli ezt. Márpedig a fiatal munkavállalók számára a támogató kollegiális környezet még a jó fizetésnél és a béren kívüli juttatásnál is nagyobb súllyal bír.

Az állásinterjúk kapcsán is ütköznek a generációs vélemények: a pályakezdők úgy gondolják, hogy az interjúztatók inkább a magabiztosságot, a jó megjelenést és a munkatapasztalatot várják el a Z-generációs munkavállalóktól, miközben a másik oldalon ezek helyett sokkal inkább az érdeklődő hozzáállást és a releváns kérdéseket várnák el.

Sokan dolgoznak, de kevesen járnak be a munkahelyükre

Egyre több munkáltató van, amelyik alternatív módon foglalkoztatja a munkavállalóit.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→