2010 első négy és 2011 első négy hónapját összehasonlítva a panelárak alig változtak, de kissé megfogyatkoztak a vevők - írja elemzésében a Duna House. A panelek fővárosi átlagárai alig 2 százalékot estek mindössze, 9,34 millióról 9,12 millió forintra, ami a négyzetméterárak 207-ről 206 ezer forintra csökkenését jelenti. Az összehasonlítást zavarja, hogy az idei első két hónapra a "kivárás" nyomta rá a bélyegét, hiszen rengetegen várták, hogy a moratórium feloldásával majd zuhannak az árak.

A két időszak között 20 százalékos keresletcsökkenés volt kimutatható. Így tehát január-februárban elsősorban az átlagárakat torzító,  kihagyhatatlanul olcsó lakások mentek. Miután a vevők is belátták, hogy nem lesz olcsó lakásdömping a moratórium után, ismét élénkült a piac egésze. Hogy merre mozdulnak majd az idei árak, azt elsősorban a kormányzati lépések befolyásolják .

Továbbra is a 44-45 négyzetméteres  panelek a legkeresettebbek, a vevők több, mint a fele a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat vásárolja. Az érdeklődők háromnegyede továbbra is az 5-10, negyede a 10-15 millió forint közötti lakásokat keresi.

Apró átrendeződésre sor került viszont  a kerületek között. A III. és IV. kerületek iránti kereslet egyaránt csökkent kb. öt százalékkal, míg pl. a VIII. és XIII. kerületeké nőtt. A XI. kerület iránt négy százalékkal gyengült az érdeklődés, míg a XIX. kerületé épp ennyivel nőtt. 2010-ben a III. és XI. kerület volt a sláger, idén azonban nem emelkedik ki egyik kerület sem.