Az iráni állami média pénteken robbanásokról számolt be Iszfahán központi tartományból, a helyi sajtó beszámolója szerint a városnál működő nukleáris létesítményekben nem keletkezett kár.

A közel-keleti helyzet eszkalációjától való félelem nagy mozgást eredményezett a tőzsdéken, az ázsiai részvények értéke csökkent, míg az arany és a nyersolaj ára megugrott. A piaci mozgások hevességét korlátozta, hogy az izraeli támadás mérsékelt volta, illetve hogy az iráni tisztviselők egyelőre nem jelezték, hogy válaszcsapást indítanának – írja a Reuters. 

Irán a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a harmadik legnagyobb tagja, a Brent határidős jegyzékei már 4,2 százalékkal emelkedtek a közel-keleti ellátási zavaroktól való félelem miatt. Az Iránt ért csapás után a Bitcoin 6,2 százalékos csökkenéssel, több mint egy hónapos negatív csúcsra: 59 590,74 dolláros árfolyamra esett vissza.

Megroppanó ázsiai piacok

A támadást követően az MSCI Ázsia-csendes-óceáni részvényindex a 2,6 százalékos korábbi zuhanás után ismét 2 százalékkal esett. A japán Nikkei (N225) tőzsdeindex 2,4 százalékkal, a tajvani részvényindex (TWII) 3,5 százalékkal, míg a hongkongi Hang Seng (HSI) 1,2 százalékkal csökkent. 

Az ázsiai tőzsdén már az izraeli támadás előtt visszaesést láthattunk, részben annak folytán, hogy idén a Fed késlelteti a kamatcsökkenést.

Dollárral szembeni erősödés

Az izraeli csapást követően az amerikai határidős részvények 1 százalékkal estek. A dollárral szemben 0,7 százalékkal erősödött a jen és így 0,3 százalékos pluszba került. A svájci frank árfolyama 0,6 százalékkal volt magasabb volt az észak-amerikai valutához képest, csökkentve a korábbi 1,2 százalékos nyereséget. A biztos befektetésnek számító arany árfolyama 0,6 százalékkal emelkedett. 

Vasu Menon, az OCBC befektetési stratégiáért felelős igazgatója szerint a befektetők kifejezetten magasnak látják a piac volatilitását. Mivel a jelentős inflációs és kamatláb bizonytalanságok mellett egyelőre az is kérdéses, hogy számíthatnak-e egy iráni válaszlépésre.

Izrael megtámadta Iránt, de Teherán szerint nem történt semmi különös

Amerikai tisztviselők megerősítették, hogy Izrael légicsapásokat hajtott végre Irán ellen, mivel robbanásokról érkeztek jelentések Iszfahán és Tabriz városok felett, miközben az iráni kormány igyekezett bagatellizálni a támadás mértékét.Ha érdeklik a részletek