Hong Kong 12 emeletes Shan Sum toronyának díszes fehér márvány belső terei nem az átlagos vásárlókat célozzák meg. Olyan igényesebb vevőknek készültek, akik pihenőhelyet keresnek a túlvilágon.

A magántulajdonban lévő sokemeletes kolumbárium, amely egy német építész tervezett, 23 ezer ember elhamvasztott maradványait hivatott tárolni. A két urnát tároló fülkék ára akár 76 ezer dollár (több mint 26 millió forint) is lehet, míg a legfeljebb nyolc ember hamvait befogadó családi egységekért akár 430 ezer dollárt (körülbelül 150 millió forint) is elkérhetnek.

A Shan Sum, amely Kwai Chung egy régi ipari negyedében húzódik meg, de még csak nem is Hongkong legdrágább kegyhelye.

A Hongkongi Fogyasztói Tanács szerint a legdrágább fülke egy templomszerű komplexumban található Fanling északi külvárosában. Itt egy pihenőhely 660 ezer dollárba kerül – és ez a szám még a legalább 25 ezer dolláros kezelési költséget nem tartalmazza.

Az olyan magánkolumbáriumok, mint a Shan Sum egyébként sem kínálnak az örökkévalóságig pihenőhelyet. A hamut csak a létesítmény magánengedélyének idejéig lehet tárolni, amelyet a hongkongi kormány bocsát ki. Ezek az engedélyek 10 évre szólnak, Shan Sum 2033-ig tart.

Ennek ellenére a Shan Sumnál – amelynek a neve „jóindulatú szívet” jelent – ​​ez több, mint az urnatér, amelyért fizetni kell. Az építész, Ulrich Kirchhoff a CNN-nek elmondta, hogy a szeretteikhez látogató családtagok számára akadálymentesített tető és kanyargós erkélyek találhatók, amelyek minikertekkel vannak szegélyezve, miközben az épület területének körülbelül egyötöde szabad terület.

Itt a vizes hamvasztás, már a temetkezést is utolérte környezetbarát fejlesztés

A „Boil in the bag” zöldebb alternatívája a hamvasztásnak, amelyet először az Egyesült Királyságban vezetnek be. A lángmentes eljárás során forró vizet és lúgot használnak fel a test zsírjának és szöveteinek feloldására. Ez lényegében hasonló, ugyanakkor gyorsított változata annak, ami természetesen történik a testtel, miután eltemetik. Bővebben >>>

Az esztétikai szempontokat is szem előtt tartva tervezték, hullámos, magas profiljának célja a hagyományos kínai temetők utánzása, és ezek előnyben részesített elhelyezkedése a hegyoldalakon, hogy vonzza a jó Feng Shuit. Használnak benne párátlanítót és a légkondicionálót.

A halottak tisztelete fontos a kínai kultúrában, mondta Margaret Zee, az ötlet gazdája a CNN-nek. Zee rájött, hogy nincs hely a halottak előtti tisztelgésre, 2007-ben ugyanis nehezen talált egy helyet, ahol emlékművet emelhet néhai férjének.

Hongkongban, a több mint 7 millió lakosú városban a népszámlálási adatok szerint minden ötödik hongkongi 65 év feletti. Noha a hongkongiak több mint 90 százaléka a hamvasztás mellett dönt, a maradványaik tárolására alkalmas hely fogy. Ennek részben az az oka, hogy a hagyományosan gondolkodó kínaiak a hamvak szétszórása helyett inkább a fizikai helyet részesítik előnyben, ahol tiszteleghetnek és felajánlhatják a halottakat.