Az Egészségvédelmi Központ (CHP) információi szerint a 37 éves, jó egészségi állapotú férfi március 21-én került a Yan Chai Kórház baleseti és sürgősségi osztályára láz és csökkent tudatállapot miatt.

Azonban később állapota kritikussá vált, ezért az intenzív osztályra szállították. A CHP április 5-i jelentésekor már ott kezelték, azóta azonban nem érkezett újabb jelentés az esetről a Euronews szerint.

A férfit február végén a Kam Shan Country Parkban, a Majomhegyként is ismert hegytetőn vadmajmok harapták meg. Az elvégzett vizsgálatok alapján a férfi B-vírusban szenved.

Az orvosi nyelven herpes simiae-ként is ismert vírusokat a makákók hordozzák. zoonózis útján, azaz állatról emberre terjed, hasonlóan a veszettséghez vagy a trichinellához. A vírus az emberi herpesz majom-változata, egyeseknél az emberi herpeszhez hasonló sebek alakulnak ki, míg másoknál egyáltalán nincs jele tüneteknek.

A B-vírus azonban nem csak más majomfajtákra, de az emberekre nézve is halálos.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az 50 eddig regisztrált esetből mindössze egy emberről emberre terjedő fertőzést dokumentáltak. A betegség nagyon ritkán fordul elő, mivel a legtöbb ember nem kerül kapcsolatba majmokkal, ezért nagyon alacsony a megfertőződés kockázata.

A hongkongi Egészségvédelmi Központ kijelentette, hogy folyamatban vannak a járványügyi vizsgálatok és azt javasolták, hogy maradjanak távol a vadon élő majmoktól és ne etessék őket.

Sorban állnak az oltásokért a kismamák, halálos járvány tombol

Csehországban évtizedek óta nem volt annyi szamárköhögéses beteg, mint most. Jelenleg csak annyi vakcinával rendelkeznek a hatóságok, amennyivel a várandós nőket be tudják oltani.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->