A kínai divatóriás márka benyújtotta a papírokat az amerikai értékpapír-felügyeleti hatóságnak, tájékoztatva őket tőzsdére lépési szándékáról.

A Shein a fast fashion e-kereskedelem egyik globális vezetője, amely a kínai kisebb szállítói gyártók hálózatát és hatalmas online hirdetési jelenlétet használja ki. A tömegpiaci online kiskereskedőt Chris Xu kínai vállalkozó alapította, központja mára Szingapúrba került át – áll a The Guardian cikkében.

Egy évtized alatt nagyjából 100 milliárd dollárra növelte értékét egy 2022 április forrásbevonást követően, amivel a világ harmadik legjövedelmezőbb startupja lett. Idén májusra azonban a vállalat értéke majdnem 60 milliárd dollárra esett vissza. A vállalat azonban nincs vesztes helyzetben, hiszen ha a tőzsdei bevezetés megtörténik, akár még a legértékesebb kínai alapítású vállalattá is válhat. 

Jelenleg az Egyesült Államok tőzsdéjén a Digi Global fuvarozócég 2021-es 68 milliárdos debütálása tartja a rekordot. Ezt várhatóan a Shein könnyedén megdönti. Az elmúlt években a vállalat kiterjesztette gyártását Brazíliába, Törökországba, valamint forgalmazását az Egyesült Államokba, Európába és Kanadába.

A vállalatot az utóbbi időben sok kritika érte a gyárakban uralkodó rossz munkakörülmények miatt, és – a konkurenciához hasonlóan – a fast fashion környezetszennyező hatása miatt.

A cég ellen emellett keresetet nyújtott be a H&M is, azt állítva – és fotókkal bizonyítva –, hogy több tucat terméküket másolták le.

(Kiffer Anna)

 

Már az űrből is láthatóak a fast fashion ruhák maradványai

Szinte a világ minden részéről érkeznek ruhák a chilei sivatagban található szeméttelepre, annak ellenére, hogy egyre többen vannak tisztában a fast fashion környezeti hatásaival. Mutatjuk a műholdfelvételt.
Bővebben--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!