Ötven szenvedélybetegséggel foglalkozó szakember írt nyílt levelet a héten, amelyben sajnálkoznak, hogy a francia kormány nem támogatja az ünnepek utáni szeszmentes kampányt, a száraz januárt

száraz január először 2020-ban érkezett meg Franciaországba. A Le Monde napilapban megjelentetett levelükben az orvosok azt írták: a januári szeszmentes kihívás népszerű társadalmi akcióvá vált, mióta az Egyesült Királyságot követve a franciák is bevezették, ám sikerét a kormány közönye ellenére érte el.

Több miniszter valóban elhatárolódott az absztinens hónapra való felhívástól, mondván, hogy inkább a mértékletességet szeretnék ösztönözni, mint a teljes absztinenciát.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter szerint a francia alkoholfogyasztás általános csökkenése  (az elmúlt fél évszázadban 70 százalékkal, és csak tavaly 7-10 százalékkal) irrelevánssá és tolakodóvá teszi a száraz január kampányt.

Nem hiszem, hogy a franciákat bárkinek is leckéztetnie kellene. Az embereknek elegük van abból, hogy megmondják, mit egyenek, mit igyanak, hogyan utazzanak. Van egy életmód, amely szintén tiszteletet érdemel

– mondta Marc Fesneau.

„Nagyon gyanakodnék, ha azt hallanám, hogy a kormány egy hónapig megmondja az embereknek, hogyan éljék az életüket” – jegyezte meg Aurélien Rousseau volt egészségügyi miniszter, amikor december elején, lemondása előtt arról kérdezték, hogy csatlakozik-e a száraz januárhoz.

Fontosabb a borlobbi, mint az egészség?

A kritikusok számára ez említett reakciók mind annak a jelei, hogy a kormány Emmanuel Macron elnöktől vett példát, és úgy döntött, fontosabb, hogy ne sértse meg a borlobbit, mint hogy népszerűsítse az egészséges életmódot.

Nagyon jól tudjuk, hogy ennek a kormánynak és mindenekelőtt az elnöknek különösen erősek a kapcsolatai az alkohollobbival

– jegyezte meg Jean-Pierre Couteron addiktológus.

A száraz január támogatói szerint Franciaország még mindig Európa negyedik legnagyobb alkoholfogyasztója, és az alkohol évente több mint 40 ezer francia haláláért felelős. 

Macron és a régimódi tivornyázás

Macront 2022-ben a Review of French Wines magazin az év személyiségének választotta, miután azt állította magáról, hogy minden nap kétszer iszik bort, ebédre és vacsorára.

Tavaly júniusban lefilmezték, amint a Stade Toulousain rögbicsapat öltözőjében egy üveg Corona sört lehúzott egyhuzamban, amellyel magára szabadította a vádakat, miszerint támogatja a tivornyázást.

Mivel a francia borágazat évente 9 milliárd euró (3393 milliárd forint) külföldi forgalmat bonyolít le, a borászok támogatásáról szóló döntés minden bizonnyal ésszerű.

A kritikusok szerint azonban a nyilvános ivás részben a néplélekhez való viszonyulás jegyében zajlik, amellyel az elnök azt a kritikát próbálja elhárítani, hogy nem a régivágású franciákhoz tartozik.