Egy friss elemzésből kiderült, hogy a hazai borvidékek ingatlanai nem vonzzák a vásárlókat. A felmérés szerint a borászkodás nem igazán csábítja a vevőket, aki pedig mégis ilyen környékeken nézelődik, az általában egy nyugalmas lakó- vagy üdülőhelyet keres magának – számolt be róla az Agroinform.

Az időjárás okozta nehézségek ellenére a szőlősgazdák tudósításai alapján az idei szüret sem okozott csalódást, kiváló minőségű bort készítenek a termésből. A hazai borok sikere azonban mit sem változtat a borvidékek ingatlanforgalmán, hiszen az teljesen összeolvadt a hazai lakáspiaccal:

az általános lassulással csökkent a vásárlók érdeklődése is.

Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője szerint a Tokaji borvidéken is csak a pár napos rendezvények idején nő meg jelentősen a forgalom, ez pedig ugyanúgy igaz Pécs és Szekszárd borvidékeire is

A Hajós-Bajai, Csongrádi és Kunsági borvidékeken már vannak olyan települések, amelyeken a rendezvényektől függetlenül is jelentős az idegenforgalom: ezeken a helyeken a természeti adottságok és a víz közelsége adhatják a turizmus stabil alapját.

Mi a gond a borvidékkel?

A megélhetés a magyar vásárlók szempontjából kulcskérdésnek bizonyul, így az esetleges érdeklődők a szokásosnál alaposabban szemügyre veszik az adott település által kínált lehetőségeket.

Nem csak a magyarok, a külföldiek sem érdeklődnek a borvidéki ingatlanok után, legfeljebb turistaként látogatják a környéket.

A vevőket nem foglalkoztatja a szőlőművelés, a borgazdálkodás, így inkább lakhatási célra keresik a művelésből kivont ingatlanokat. Farsang Sándor szerint északon is az általános ingatlanpiaci trendet követi a borvidéki piac: általában nem szőlősre vadásznak az érdeklődők, Tokajhoz közel például leginkább családi házat keresnek a tehetősebbek, máshol szintén a nyugalmas környezetet találhatják vonzónak.