Az elemzők egybehangzó vélekedése szerint a zöldenergiára való átállás hajtotta keresletbővülés és az amerikai dollár 2024 második felében várható gyengülése magasabbra fogja emelni a réz árát - írja a Fitch Solutions alá tartozó BMI friss elemzése alapján a Világgazdaság.

A decemberben tartott COP28 klímakonferencián több mint 60 ország támogatta azt a tervet, hogy 2030-ig megháromszorozzák a globális megújulóenergia-termelés kapacitásait, ami a Citibank olvasatában „rendkívül kedvező lenne a réz számára”.

Az amerikai befektetési bank úgy kalkulál, hogy ezek a célok további 4,2 millió tonnával növelnék a rézkeresletet az évtized végéig. Mindez 2025-re 15 ezer dollárra húzhatja fel a nyersanyag tonnánkénti árát, és megdöntheti a tavaly márciusban beállított 10 370 dolláros történelmi csúcsot. Emellett a Citinél is hangsúlyozzák az energiaátmenethez szükséges beruházások árfelhajtó szerepét.

Ez a prognózis azokon a feltételezéseken alapszik, hogy az Egyesült Államokban és Európában egyaránt puha landolás lesz, a globális gazdasági fellendülés a vártnál korábban jön, Kína pedig jelentős gazdasági lazítást hajt végre 2024-ben.

A Goldman Sachsnál rézralit várnak, a nagybank 2024-ben több mint félmillió tonnás hiányra számít.

A First Quantum Minerals tavaly novemberben állította le ideglenesen a termelést Panamában, a világ egyik legnagyobb rézbányájában, egy másik meghatározó rézbányász cég, az Anglo American pedig arról számolt be, hogy az idén és 2025-ben visszafogja termelését költségeinek csökkentése érdekében.

A kínálat szűkülése miatt a Goldman szerint a réz jegyzése már 2024-ben átlépheti a tonnánkénti 10 ezer dollárt, jövőre pedig ennél is jóval magasabbra emelkedhet az árfolyam.

 

 

 

A hiányzó fémek nagy nyomást gyakorolnak a zöld gazdaságra, de serkentik a bűnözést - írta meg az Economx már szeptemberben. A fémekkel kapcsolatos csalások egyre gyakoribbak annak köszönhetően, hogy a bűnözők a zöld átmenetet veszik most célba. Erről tanúskodik a német rézgyártó cég, az Aurubis mostani fiaskója is. Erről itt írtunk részletesen >>>