A német kormány mintegy egymilliárd eurót (383 milliárd forint) különített el nyersanyag-beruházásokra, mivel csökkenteni kívánja a kritikus ásványkincsek tekintetében az olyan termelőktől való függőséget, mint Kína – közölték a tervet ismerő források.

Kiválasztási folyamatot hoznak létre annak meghatározására, hogy mely projektek – többek között a kitermelés, a feldolgozás és az újrahasznosítás területén – támogathatók. A finanszírozás a német állami tulajdonú KfW fejlesztési bankon keresztül, saját tőkéből fog állni, hogy kisebbségi részesedéseket vásárolhassanak – számolt be róla a Bloomberg.

„A németországi és külföldi projektek hozzájárulnak a kritikus nyersanyagellátás biztonságához” – mondta a gazdasági minisztérium szóvivője. A tárca nem közölt részleteket arról, hogy az állami alap hogyan lesz strukturálva.

A járványok által kiváltott globális ellátási lánc zavarok és Oroszország ukrajnai inváziója rávilágított arra, hogy Európa a csúcstechnológiai és környezetbarát projektek energia- és nyersanyagfüggősége sebezhetővé vált. Olaf Scholz kancellár kormánya ígéretet tett arra, hogy hosszabb távon fokozza a kritikus anyagokhoz való hozzáférés érdekében tett erőfeszítéseket.

A mikrochipek, szélturbinák és az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához olyan nyersanyagokra van szükség, mint a kobalt, a réz, a lítium, a szilícium és a ritkaföldfémek.

Mivel a német parlament pénteken jóváhagyja a kormány 2024-es költségvetését, a milliárd eurós alapot négy évre hozzák létre. A beruházásokat a nyersanyagágazatban olasz és francia kezdeményezésekkel fogják összehangolni. A döntéshozók az Európai Unió nyersanyagokról szóló törvényében a kritikusnak minősített ásványi anyagokkal kapcsolatos projektekre fognak összpontosítani.

A nyersanyagellátás diverzifikálása mindennél fontosabb

Veronika Grimm, a kancellár független gazdasági tanácsadói testületének tagja szerint a nyersanyagellátás diverzifikálása az EU egésze számára elsődleges prioritás kell hogy legyen. A hitelező várhatóan február 7-én tartandó éves sajtótájékoztatóján nyilatkozik a projekt irányításában betöltött szerepéről.

Az unió novemberben a kritikus nyersanyagokról szóló törvény keretében intézkedéseket fogadott el a hazai bányászat fellendítése és egy másik országtól való függőség csökkentése érdekében.

Míg Németországnak még fel kell állítania egy struktúrát a nyersanyagipari beruházásainak megszervezésére, Japán már szolgálhat. Az állami tulajdonú Japán Fém- és Energiabiztonsági Szervezet 2004 óta invesztált a nyersanyagok tárolásába, feltárta a tartalékokat, kölcsönöket vagy garanciákat nyújtott nyersanyagipari vállalatoknak, és közvetlenül vásárolt részvényeket.