Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok meg akarja akadályozni, hogy a Kreml még több pénzt használhasson fel háborús erőfeszítéseihez. Ezért a szankciók újabb lépéseként megtiltotta, hogy a Chicagói Árutőzsdén (CME) és a Londoni Fémtőzsdén (LME) olyan szerződésekkel kereskedjenek, amelyek alapja az április 13-án, valamint az utána Oroszországban termelt aluminium, réz vagy nikkel.

A kora reggeli kereskedésben ennek megfelelően volt, hogy az aluminium ára az LME-n 9 százalékkal is járt az előző napi záróérték felett. Ez a legnagyobb napos ugrás a kereskedés 1987-es elindítása óta. 

Az aluminium felhasználása rendkívül széles körű. Olyan termékek előállításához használják, mint például az autók és a repülőgépek karosszériája, a konzervdobozok, a fóliák és a televíziók. Árának tartós emelkedése valószínűleg ismét az egész gazdaságon végigfuthat. Az egész gazdaságban felhajtaná az árakat, és potenciális inflációs problémákat okozhat, pont akkor, amikor ez jelenti a legfőbb problémát a legnagyobb jegybankok számára.

Goldman Sachs elemzői ugyanakkor úgy vélték, hogy a tilalom valószínűleg nem fogja veszélyeztetni hosszabb távon a kínálatot. Ügyfeleiknek azt írták, az orosz termelők továbbra is eladhatják a fémet a nem brit és amerikai piacokra – ebből a szempontból a jelenlegi struktúra nem jár azonnali szigorító hatással vagy a nyugati piacokra irányuló kereskedelmi áramlás zavarával. A réz ára egyelőre 2,9 százalékkal mozdult feljebb a fejleményekre.

A világ aluminium termelésének öt, nikkelkitermelésének hat és rézkitermelésének négy százaléka származik Oroszországból. A Londoni Fémtőzsdét kiszolgáló raktárakban márciusban az orosz eredetű fémek aránya a készleteken belül 91 százalék volt, a réznél ez a februári 52 százalékról 62 százalékra emelkedett. Az orosz nikkel aránya 36 százalékos volt. A chicagói tőzsde hasonló arányokat nem kívánt közölni a Reuters kérdésére.

Az orosz eredetű fémek londoni készletekben lévő magas aránya miatt már korábban is aggódtak a termelők, akárcsak a fogyasztók. Utóbbiak közül sokan az Ukrajna elleni orosz támadás megindulása óta kerülik az orosz eredetű nyersanyagokat, tartván a szankcióktól. Nagy-Britannia decemberben betiltotta a nem nemesfémek Oroszországból történő behozatalát, és közölte, hogy a tilalmat kiterjeszti a segédanyagokra is, ha ez nemzetközi partnerekkel egyeztetve megtehető.

A réz azonnali ára a Londoni Fémtőzsdén
A réz azonnali ára a Londoni Fémtőzsdén
Kép: Economx, economx

A Wall Street nagy befektetési bankjai ettől függetlenül igencsak optimisták a réz világpiaci árának várható alakulásával kapcsolatban. A múlt héten a Citi elemzői azt közölték, véleményük szerint most indulhat a réz árának második tartós fellendülése ebben az évszázadban, körülbelül 20 évvel az első ilyen ciklus után. Várakozásaik szerint a réz ára az elkövetkező hónapokban emelkedni fog:

  • az év végére elérheti a jelenlegi 9333 dollár/tonna szintről a 10 000 dollár/tonnát;
  • és 2026-ra 12 000 dollárra emelkedik az alapforgatókönyv szerint.

Ezzel párhuzamosan a Bank of America elemzői is megemelték réz árára adott előrejelzésüket. Igaz, ők a célárat év végére csak 9 321 dollárra tették fel a korábbi 8 625 dolláros szintről. Úgy látják, a réz az energetikai átmenet epicentrumában van, ami azt jelenti, hogy a kínálat növekedésének hiánya élesen érezhető.

Szűkös elérhetősége egyre inkább korlátozza a kínai kohók és finomítók termelését, ami a finomított fém fogyasztóit potenciálisan visszaszoríthatja a nemzetközi piacokra. Ugyanakkor az amerikai és az európai keresletnek a gazdaságok mélypontra jutásával ismét meg kell élénkülnie. Ez, valamint az energiaipari átállásból eredő növekvő kereslet valószínűleg deficitbe fogja vinni a rézpiacot az idén – tették hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!