A bűnözők a zöld átmenetet veszik célba. Ez az egyik tanulsága a német rézgyártó Aurubis problémáinak, amelynek részvényei 15 százalékot estek pénteken, miután a vállalat hiányos készleteket tárt fel, amelyekről azt a következtetést vonta le, hogy illegális tevékenységhez kapcsolódnak – írja a Reuters.

Mivel a kereslet egyre inkább meghaladja a kínálatot az olyan kulcsfontosságú fémek esetében, mint a réz, az ilyen csalások egyre gyakoribbá válhatnak. Ez problémát jelent a világ alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiára való átállása szempontjából.

A fémekkel kapcsolatos csalások egyre gyakoribbak

Februárban a Trafigura globális nyersanyagkereskedő 577 millió dolláros költséget számolt el, miután kiderült, hogy néhány nikkelszállítmány, amelyért fizetett, nem tartalmazta az árut. Csütörtökön az Aurubis rézgyártó vállalat közölte, hogy nagy eltéréseket fedezett fel a készletszintekben a hamburgi újrahasznosító központjában, amely a használt számítógépes áramköri lapokból a használt rezet és a nemesfémeket szedi ki.

A 3 milliárd eurós vállalat első értékelése szerint az incidens – amely egy júniusi külön lopási ügy után történt – legalább 100 millió eurós veszteséget okozhat a hiányzó fémek miatt. Ez körülbelül egyötöde a szeptemberben véget érő pénzügyi évre korábban tervezett 450-550 millió eurós éves adózás előtti nyereségnek.

Az Aurubis megpróbáltatásai a zöld átmenet egyik nyomáspontjára irányítják a figyelmet. A fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadáshoz hatalmas mennyiségű rézre van szükség, amelyet nagy mennyiségben használnak fel az elektromos hálózatok bővítéséhez és korszerűsítéséhez, valamint az elektromos járművek, szélturbinák és naperőművek építéséhez. A kínálat azonban nehezen tud lépést tartani a zöld gazdaság igényeivel.

Súlyos rézhiány vetíti ki árnyékát a következő évekre

Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a finomított réztermékek globális termelése éves szinten 4 százalékkal, mintegy 26 millió tonnára nőhet 2023-ra. A McKinsey szerint pedig 2031-re nagyjából 30,1 millió tonnára fog bővülni. A tanácsadó cég azonban úgy számol, hogy a globális kereslet a következő évtized elejére eléri a 36,6 millió tonnát, így évente több mint 6 millió tonnás hiány marad.

A világ villamosításának rohamtempója és az ellátási szűk keresztmetszetek együttesen felhajtják a réz és más, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság szempontjából kulcsfontosságú anyagok árát. Ez vitathatatlanul jó dolog az ezekkel az alapanyagokkal foglalkozó termelők, bányászok és kereskedők számára, ugyanakkor a csalásoknak is jobban ki vannak téve.

A német Aurubis, a rézhuzalok, -lemezek és -rudak egyik legnagyobb európai gyártója augusztus 31-én közölte, hogy nem fogja elérni az egész évre kitűzött adózás előtti nyereségcélját. A cég részvényei 15 százalékkal 65,22 euróra estek szeptember 1-jén.