A Publicus Research a Népszava számára készített felméréseiből kiderült, hogy hónapról hónapra több pénzt költenek a munkavállalók és a nyugdíjasok élelmiszerre, az inaktívak viszont egyre kevesebbet. A december közepi adatfelvétel szerint a megkérdezettek átlagosan havi 101 ezer forintból vásároltak élelmiszert, április elején viszont már 105 ezer forintos havi kiadásról számoltak be. Ezen belül az aktív munkavállalók havi költése 111 ezer forintról 114 ezer forintra, a nyugdíjasoké pedig 81 ezer forintról 91 ezer forintra nőtt – írta a Népszava.

Az, hogy hónapról hónapra többe kerülbevásárlás, a magas infláció tükrében egyáltalán nem meglepő. Az éves drágulás üteme év eleje óta hajszálnyit mérséklődött, az élelmiszerárak körülbelül havi másfél százalékkal emelkedtek.

Az emberek kezdenek hozzászokni a magas inflációhoz, de jóval erőteljesebbnek érzékelik azt a hivatalosnál.

A Publicus decemberi adatfelvételekor a megkérdezettek még úgy érzékelték, 77 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt, április elején viszont már „csak” 65 százalékos drágulást vélelmeztek. A KSH ehhez képest márciusban 25,2 százalékos éves inflációt mért, ezen belül 42,6 százalékos élelmiszerár-drágulást.

Az élelmiszer árstopok továbbra is maradnak

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be rádiós beszédében, hogy továbbra is fenntartják a kijelölt termékek hatósági árait. Elmondása szerint az infláció még nincs abban az állapotban, hogy kivezethessék az árstopot. 

A felmérésben megkérdezettek azt nyilatkozták, hogy még mindig tapasztalnak áruhiányt az élelmiszerboltokban a hatósági áras termékeket illetően. Áprilisban a vásárlók 43 százaléka számolt be rendszeres áruhiányról, 27 százaléka pedig időnkénti problémáról. Az április elején még mindig áruhiányra panaszkodók kétharmada cukrot nem tudott venni, felük hiába kereste a tejet, harmaduk a lisztet, 30 százalékuk pedig az étolajat.