A legfrissebb amerikai gazdasági adatok azt mutatják, hogy az év eddig eltelt időszakában kevéssé sikerült haladást elérni a 2 százalékos jegybanki inflációs cél felé, így több időre van szükség ahhoz, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentésbe kezdjen – közölte Jerome Powell, a Fed elnöke kedden.

Azt mondta, hogy nagyobb bizonyosságra van szükség, hogy az infláció a fenntartható két százalékos szint felé közeledik és hogy most úgy tűnik, ez az eddig vártnál több időt vesz igénybe. Ebből pedig az következik, hogy a becsültnél tovább marad a magas kamatszint.

Elemzők nem számítanak szeptember előtti kamatcsökkentésre, sőt egyes közgazdászok szerint idén ez nem is várható.

Jerome Powell megjegyezte, hogy a fogyasztói árak növekedésének üteme "meglehetősen lassult a tavalyi év második felében". Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy múlt héten közzétett adatok szerint az élelmiszer- és energiaárak nélküli éves maginfláció 3,8 százalék volt márciusban, nem változott a februárhoz képest. (Tavaly márciusban 5,6 százalék volt a maginfláció, idén januárban 3,9 százalék.) A Fed vezetője leszögezte: amennyiben marad a magas infláció, a jegybank "ameddig szükséges" fenntartja az 5,25-5,5 százalékos, éves kamatsávot.

A Fed szerint

a jelenlegi kamatszint korlátozó, azaz lefelé nyomja a keresletet, ami segít lehűteni az inflációt. Jerome Powell szerint "helyénvalóbb most még időt hagyni, hogy működjön a szűkítő politika".

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) legközelebb május 1-jén dönt a kamatról.