Magyarországon évente 8500 új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak, közülük 2200-an életüket vesztik mellrák miatt. Statisztikai adatok szerint 2020-ban világszerte 2,2 millió nő nézett szembe mellrákkal, és várhatóan minden nyolcadik nőt érint majd a betegség élete során – hangzott el a GE HealthCare által szervezett háttérbeszélgetésen.

Bár a nők számára Magyarországon 45-65 éves kor között már 2002 óta elérhető kétévente az ingyenes szűrés, a vizsgálatra jogosultak csupán 30-40 százaléka megy el mammográfiás vizsgálatra, és van egy további 30 százalékos páciensszám, akik pedig már mellrákos betegként diagnosztikus vizsgálaton vesznek részt, és a nők egy része pedig a magánellátást veszi igénybe a mammográfiás szűréseknél.

Tovább bővülhet a korosztály

Jelenleg a döntéshozók asztalán van egy javaslatcsomag, ami a mammográfiás szűrések új protokollját tartalmazza, mondta az Economxnak Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szűrésirányítási főosztályának vezetője. A nagyobb populáció behívásának természetesen anyagi vonzata is van, és egy kormánydöntésre vár a javaslatcsomag, erősítette meg a főosztályvezető.

A tervek szerint a jövőben a nők 40-70 éves kor között vehetnék igénybe a népegészségügyi mellrákszűrést.

A népegészségügyi szűréseket a hatóság kínálja fel, önkéntes dolog, meghívásos alapon történik ma az emlőszűrés, a nők kétévente kapnak behívót, mondta a szakember.

Népegészségügyi szűrővizsgálatok

  • A 45-65 év közötti hölgyek mammográfiás emlővizsgálata, amire kétévente kapnak meghívót a nők.
  • A méhnyakrákszűrés, amire a 25–65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálat után háromévenként jogosultak.
  • A vastagbélrákszűrés, amit minden 50-70 év feletti kérhet.
Jelenleg Magyarországon 43 szűrőállomás áll rendelkezésre. De emellett most a GE HealthCare csúcstechnológiás mammográfiás busza is járja az országot és 500 nő számára, a régóban ráadásul elsőként biztosítja a mammográfiás szűrővizsgálatot. A szűrőkamion Európa-szerte megfordul, de most Budapesten, Újszászon és Túrkevén állomásozik majd. A legmodernebb technológiával felszerelt GE-s mammobusz összesen három hétig van Magyarországon.
Újítás a csúcstechnológiás buszon, hogy egy olyan eszköz is a rendelkezésre áll, aminek segítségével a nők maguk állíthatják a vizsgálat során a mammográfiás készülék nyomásának erősségét.

Mivel sok nő, azért nem jár mellrákszűrésre, mert fájdalmasnak gondolja a vizsgálatot. 

A női egészségtudatosság személyre szabott egészségügyi rendszerszintű megoldásokon keresztül valósítható meg, ehhez pedig új együttműködési formákra van szükség, mondta Földvári Jutas Szvilen, a GE HealthCare közép-és kelet európai ügyvezető igazgatója. A nőnap kapcsán az orvostehcnikai vállalat a mammográfiás vizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kép: GE HealthCare

Kiemelte, hogy a pácienseket a betegút során követni kell az első szűréstől, a diagnózison át a kezelésig. A GE az innovatív megoldásai során csökkenti a nők szorongását a vizsgálatok alkalmával. A GE egyénként 100 éve az iparág meghatározott szereplője, a GE HealthCare pedig 25 éve van jelen Magyarországon.

Iszonyú fontos a szűrés

Korábban írtunk arról, hogy drámaian nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma Magyarországon, 30 százalékkal több emlődaganatos beteget diagnosztizáltak 2011 és 2019 között Magyarországon ezt egy 2023-as augusztusi Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő (NEAK) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt tanulmány tartalmazza.

A mellrák a nőknél a leggyakoribb daganatos megbetegedés, de ha időben diagnosztizálják 80-90 százalékban gyógyítható. Ne dőljünk be mindenféle mendemondának, hogy a mammográfiás vizsgálat során emlőrákot lehet kapni, hívta fel a figyelmet Kovács Eszter, a Jávorszky Ödön Kórház radiológusa.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a mellráknak létezik agresszív formája is és ha páciens a betegség előrehaladott állapotában jut el a szűrésre, vagyis már áttétei vannak, akkor nehezen gyógyítható.

Az emlőrák a nők között nemzetközi adatok szerint 62 éves korban mutatja a legnagyobb betegszámot. Ma Magyarországon 40 éves kor alatt nem végeznek népegészségügyi mammográfiás szűrővizsgálatot. A nemzetközi guideline-ok 40 éves kor felett javasolják a mammográfiát, hangzott el a GE által szervezett kerekasztalbeszélgetésen,

Már az AI is segít

A páciensek vizsgálata során három mesterséges intelligencia szoftvert is használnak már a kollegák, mondta Szegedi Andrea, a Medoc Egészségközpont tulajdonosa. Van olyan szoftver, amelyik az emlő típusát határozza meg, egy másik pedig az orvosok számára egy döntéstámogató mesterséges intelligencia. Hangsúlyozta: évente 200 millió röntgenfelvétel készül a világon, ezeket a mesterséges intelligencia is  folyamatosan tanulmányozza. Vagyis egyre több adat áll a radiológusok rendelkezésére.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan félnek a vizsgálatok során a sugárterheléstől. Egy mammográfiás vizsgálat sugárterhelése egy Budapest - New York közötti repülőút sugárterhelésével egyezik meg, vagyis elenyésző.