A londoni székhelyű brit egészségügyi hivatal, a National Health Service (NHS) a szigetországban közel 300 ezer nőnek ajánlja fel a gyógyszert, amely megelőzheti a mellrák kialakulását – értesült a SkyNews.

Az NHS becslései szerint évente 2000 mellrákos megbetegedést meg lehetne előzni a briteknél, amennyiben már csak a jogosultak negyede élne az ajánlattal, és ezeknek a nőknek az 50 százaléka legalább öt évig folyamatosan szedné a szóban forgó gyógyszert.

Az anasztrozol nevű hatóanyagról van szó, amely az úgynevezett aromatáz-gátló gyógyszerek csoportjához tartozik: ezeket jellemzően a menopauzán átesett nők emlődaganatának kezelésére alkalmazzák.

Van, akinek jövőképet adott az 5 éves Anastrozol-kúra

Az eddigi kísérletek alapján az Anastrozol nem csupán magát a mellrákot tudja hatékonyan kezelni, hanem magának a betegségnek a kialakulását is képes megakadályozni. Az előrejelzések alapján az esetek száma általa 11 év alatt 49 százalékkal csökkenhet.

Éppen ezért az anasztrozol hatóanyagú gyógyszert annak a közel 300 ezer nőnek fogják felajánlani Angliában, akik átestek már a változókoron, és csak egy minimálisan is fenyegeti őket a mellrák kialakulásának lehetősége.

Lesley-Ann Woodhams, akinek a családjában már előfordult a mellrák, öt év után 2023 januárjában fejezte be a gyógyszer szedését.

Végignéztem édesanyám küzdelmét a mellrákkal, és nálam is nagyon magas volt a rákos megbetegedés kialakulásának kockázata. Éppen azért állandó aggodalommal telt az életem, és attól rettegtem, hogy a mellrák nálam mikor fog megjelenni. A gyógyszer tényleg ajándék volt számomra és a családom számára, mert hatalmas megnyugvást, és egyben jövőképet adott

– nyilatkozta a brit nő a lapnak.

Az emlőrák egyébként az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés Angliában, évente mintegy 50 ezer nőnél diagnosztizálják.

A mellrák leggyakoribb tünetei, amikor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni:

  • csomó vagy megvastagodott szöveti terület valamelyik mellben;
  • az egyik vagy mindkét mell méretének, illetve alakjának megváltozása;
  • váladék folyik a mellből;
  • csomó vagy duzzanat valamelyik hónaljban;
  • a bőr kinézetének vagy tapintásának megváltozása a melleknél;
  • kiütés, kérgesedés, pikkelyes vagy viszkető bőr vagy bőrpír a mellbimbón, illetve annak környékén;
  • a mellbimbó formájának megváltozása, például a mellbe süllyedése.

Dől a pénz a testsúlycsökkentő injekció gyártójához, és ez még csak a kezdet

Szinte végtelen a kereslet a Nord Nordisk dán gyógyszercég fogyasztóinjekcióira, így a cég árbevétele és nyeresége meredeken nő, termelését pedig igyekszik tovább növelni. Bővebben --->