Az emlőrák a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb fajtája, és a nők halálozásának vezető oka az Európai Unióban. A prevenció, a megelőzés kulcsfontosságú, hogy időben diagnosztizálják a betegséget, mert a korai stádiumban felfedezett mellrák nagy eséllyel gyógyítható.

koronavírus-járvány miatt viszont Európa-szerte jelentősen visszaesett a mammográfiás vizsgálatra járó nők száma is - ez derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatala az Eurostat elemzéséből.

Kép: Eurostat

2021-ben a skandináv uniós országok voltak az első három olyan ország, ahol az 50–69 éves nők esetében a legmagasabb volt az elmúlt két évben mellrákszűrésen résztvevő nők aránya.

A skandináv országok jól állnak a mammográfiás vizsgálatok számában:

  • Dániában a nők 83 százaléka;
  • Finnországban 82,2 százaléka;
  • Svédországban pedig 80 százalékuk vett részt az elmúlt két évben szűrésen.

A rangsorban ezután Málta 77,8 százalékos és Szlovénia 77,2 százalékos mammográfiás vizsgálati aránnyal szerepel. Ráadásul Máltán 2011-ben még csak a nők 50 százaléka járt rendszeresen emlőszűrésre.

A sereghajtó Bulgáriában lett, itt mérték a legalacsonyabb részvételi arányt az emlőszűréseken. A bolgár nőknek csupán a 20,6 százaléka járt vizsgálaton. Cipruson a nők 24,6 százaléka, Szlovákiában a 25,5 százaléka és Magyarországon pedig a nők 29,8 százaléka járt mammográfiás vizsgálaton 2021-ben valamint Lettország is a lemaradók között szerepel a 30,8 százalékos szűrési aránnyal.

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, élete során minden nyolcadik-kilencedik nőt érinthet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 1 millió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot.

Míg 2011-ben 71 ezer mellrákos volt a hazai betegellátásban 2019-re 103 erre nőtt a számuk. Az, hogy nő a betegek száma ez azt is jelenti, hogy a mellrák nem feltétlenül egy halálos diagnózis, a páciensek nagy részénél krónikus betegségként kezelik az emlőrákot.

Nagyon megugrott az 50 év alatti betegek száma

Október volt a mellrák elleni küzdelem hónapja, és több cikkben is foglalkoztunk a mellrákszűréssel. A mammográfiás vizsgálatra azért is fontos, hogy a nők elmenjenek, mert Magyarországon drámaian nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma.

2011 és 2019 között 30 százalékkal több emlődaganatos beteget diagnosztizáltak.

Jelenleg a döntéshozók asztalán van egy javaslatcsomag, ami a mammográfiás szűrések új protokollját tartalmazza, hangzott el az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület háttérbeszélgetésén.

Jelenleg a nők 45-65 koruk között kétévente egyszer személyes, nevére szóló levél útján kapnak meghívást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott mammográfiás szűrővizsgálatra.

Az új javaslat részletei csak részben ismertek, de az biztos a nők számára már 40 éves kortól elérhetővé tennék a NEAK által finanszírozott emlővizsgálatot.

Az Eurostat most megjelent statisztikai adatai szerint 2011-hez képest húsz uniós ország közül hatban nőtt a mellrákszűrésre járó nők aránya, a legnagyobb növekedést Máltán (+ 26,9 százalékpont), Litvániában (+ 12,9 százalékpont) és Észtországban (+ 7,7 százalékpont) mérték.

Magyarországon 10 százalékpontos csökkenést mértek

Az emlőrák szűrésen résztvevők nők aránya 13 uniós tagországban 2011 és 2021 között viszont csökkent. Luxemburgban 16,3 százalékpont, Írországban 12,1 százalékpont és Magyarországon 10,6 százalékpont csökkenést figyeltek meg.

Görögország beruházott

2021-ben Görögországban százezer lakosra 7,1 mammográfiás gép jutott, Cipruson 5,9 készülék. A mammográfiás egységek aránya százezer lakosra Belgiumban (3,6), Olaszországban (3,4) és Horvátországban (3,3) is magas volt.

Ezzel szemben a legalacsonyabb számok Németországból érkeztek, ahol százezer lakosra (0,5), Franciaországban (0,7) Romániában (0,9) és Lengyelországban (1) mammográfiás gép állt rendelkezésre.

De Luxemburgban, Csehországban és Észtországban is százezer lakosonként 1,1 gép volt.

2011 és 2021 között Görögországban Cipruson és Bulgáriában nőtt a százezer lakosra jutó mammográfiai gépek száma legjobban.

Ugyanakkor az elemzésben felhívják a figyelmet arra is, hogy a mammográfiás készülékek száma 24 uniós ország közül kilencben csökkent. A legnagyobb csökkenés Máltán, LuxemburgbanSzlovéniában, Lengyelországban és Dániában volt.