Több tízezer nő életét könnyítheti meg évente a rádiófrekvenciás abláció, amit Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon végeznek. Az innovatív eljárással a mióma innovatív, műtét nélküli kezelését végzik – mondta Novák Zoltán PhD, szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke.

A hagyományos műtéttel szemben az új eljárás során a méhet nem kell eltávolítani, a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli, és az esetek egy részében még altatás sem szükséges hozzá.

Statisztikai adatok szerint évente 13 ezer méheltávolítás történik Magyarországon, többségében mióma diagnózissal. A szakember elmondta: a miómák a leggyakoribb jóindulatú (nem rákos) daganatok, amelyek a méh simaizomsejtjeiből erednek, a reproduktív korú nők mintegy 20-50 százalékánál előfordul.

Még altatás sem szükséges a műtéthez

Az új kezeléssel a méh megmenthető hegek nélkül, a beavatkozás nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nem csak alkalmazzák az új technológiát, de oktatják is többek között a Semmelweis Egyetem hallgatóinak és külföldi orvosoknak, orvostanhallgatóknak is.

Novák Zoltán hangsúlyozta, az ellátás ambulánsan történik, pár óra kórházi tartózkodással megoldható, és bizonyos típusú miómák esetén elvégezhető akár a hasfalon keresztül is, így még altatást sem igényel.

A kezelés a mióma vagy miómák méretétől függően 30-40 percig tart erről már Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet radiológus főorvosa, regionális radiológus szakfelügyelő főorvosa beszélt. A radiológus főorvos elmondta, hogy a mióma kezelés sokrétű, vannak működő gyógyszerek, amelyek a tüneteket szüntetik meg, a műtéti illetve az alternatív eljárások pedig az okot. Azokban az esetekben, amikor a mióma mérete nem csökken olyan mértékben, hogy a panaszokat megszüntesse, a rádiófrekvenciás abláció jó alternatíva lehet egy esetleges méheltávolítás helyett.

Elmondta, hogy az intervenciós radiológia olyan klinikai irányzat, amely hagyományos műtéti beavatkozás, a testüregek megnyitása nélkül végez sejt- vagy szövetmintavételt, hajt végre gyógyító vagy diagnosztikus eljárásokat. Kivitelezéséhez képalkotó irányítást használ (CT, MR, ultrahang vagy fluoroszkópia). A radiológiának ez az ága az elmúlt időszakban rendkívül sokat fejlődött, és már külön szakmaként foglal helyet a gyógyításban. Kiemelte azt is, hogy a fejlesztésre több mint 100 millió forintot ruházott be a kutatóintézet.

A rosszindulatú emlődaganatokat is vágás nélkül tudják kezelni

A régióban egyedüliként végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli kezelését fagyasztásos eljárással, krioablációval.

Minden kilencedik nő érintett lehet

Drámaian nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma Magyarországon, 30 százalékkal több emlődaganatos beteget diagnosztizáltak 2011 és 2019 között Magyarországon.

A hazai rákregiszter adatai szerint 2020-ban 8046 új mellrákost diagnosztizáltak. A mellrák nem csak a nőket érinti, a betegek fél-egy százaléka férfi – erről itt írtunk bővebben.

Újdonság, hogy hamarosan – Európában elsők között - Magyarországon nyílik majd lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. Példaként említették a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelését, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatott.

A Premier G. Med cégcsoport 2015-ben nyitotta meg egészségközpontját, 2019-ben pedig a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetet. A cég az elmúlt években megszerezte az ISO 9001:2001 minősítését, valamint a NATO „minősített beszállítói” kvalifikációt is. 2012-ben Nagytarcsán hoztak létre egy saját logisztikai központot, erre nagyságrendileg 460 millió forintot fordítottak. Tavalyi árbevételük 7,2 milliárd forint volt, nyereségük pedig 330 millió forintot ért el, idén várhatóan 8 milliárd forint árbevételt realizálnak majd.