Gustavo Petro kolumbiai elnök baloldali kormánya prioritásnak tekinti az ország környezetvédelmét, és Bogotá azt kérte a fejlett országoktól: engedjék el Kolumbia külföldi államadósságát cserébe azért, hogy megóvják az Amazonas esőerdőit és más erdős területeket, amelyek nagymértékű pusztítása a tudósok szerint hozzájárul a globális klímaváltozás felerősödéséhez.

Kolumbiában országos szinten tavaly 506 négyzetkilométerrel 1235 négyzetkilométerre csökkent az erdőirtás mértéke, amely 2021-ben még 1741 négyzetkilométer volt. A csökkenés mértéke messze meghaladta a bogotái kormány korábbi célkitűzését, amely alapján 2026-ra szerették volna 1400 négyzetkilométerre csökkenteni az erdőirtás mértékét.

Az idén a célkitűzésünket messze meghaladó mértékű csökkenést sikerült elérni. A kérdés most az, hogy sikerül-e ezt fenntartanunk 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban is

– magyarázta Susana Muhamad kolumbiai környezetvédelmi miniszter fővárosi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető a sikert annak tulajdonította, hogy a kormányzatnak sikerült hatékony együttműködést kialakítania a helyi közösségekkel, amelynek során fizetett nekik az erdők védelméért, és bűnügyi nyomozást indított mindazokkal szemben, akik az erdőirtásokat finanszírozták.

A kolumbiai erdőirtás javarészt az Amazonas vidékén fekvő tartományokban folyik

Azonban mértéke tavaly ezeken a területeken is jelentősen csökkent – hangsúlyozta a környezetvédelmi tárca, hozzátéve, hogy csak Caqueta tartományban 50 százalékkal csökkent a kivágott erdők területe 2022-ben.

Kolumbia a világ egyik legszínesebb növény- és állatvilágával rendelkező országa, de a szomszédos Brazíliához és más latin-amerikai államokhoz hasonlóan nehezen küzd meg a szarvasmarha-tenyésztés, a kábítószer-termesztés és az illegális bányászat céljából folytatott erdőirtással.

Az erdőirtás mértékének csökkenése valószínűleg azzal is összefügg, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet disszidens csoportjai egyes térségekben parancsban tiltották meg az erdőirtást és az erdőégetést – mutatott rá Rodrigo Botero, a bogotái Alapítvány a Természetvédelemért és a Fenntartható Fejlődésért (FCDS) nevű érdekvédelmi szervezet főtitkára.

Annak ellenére, hogy a 2026-os célkitűzést messze meghaladó eredményt értek el az erdőirtások csökkentésében, a kolumbiai kormány és Botero is óvatosságra intett a mostani pozitív számokkal kapcsolatban.

A mostani eredmények még nagyon instabilak és bizonytalanok, mert nagyon sok tényező szükséges ahhoz, hogy tartósak és fenntarthatók maradjanak

– tette hozzá Botero az újságíróknak küldött hangüzenetében.

 

Nem lesz elég a csoki az emberiségnek, fogynak a kakaótermő területek

A csokoládé fogyasztók bánatára, a finomság világnapján kénytelenek vagyunk szomorú hírt közölni: a kakaóültetvények rohamosan csökkennek. Bővebben >>>