Az argentin elnök kijelentései megrendítették a demokratikusan megválasztott Gustavo Petro elnök bizalmát, és megsértették méltóságát - fogalmazott a kolumbiai külügyi tárca a közleményében Javier Milei interjújára utalva, amelyet az a CNN spanyol nyelvű csatornájának adott.

Az argentin elnök nem először sértette meg a kolumbiai elnököt, és ez beárnyékolja a két ország közötti nagy múltra visszatekintő testvéri kapcsolatokat

– közölte a tárca.

A külügyminisztérium a közleményében hozzáfűzte, hogy az argentin nagykövetséget diplomáciai úton tájékoztatják arról, személyesen kiknek kell elhagyniuk az országot - írta az MTI.

Az argentin elnök a televíziós interjúban Gustavo Petróval kapcsolatban kijelentette: „nem sokat várhatunk attól, aki gyilkos terrorista, kommunista volt”.

Gustavo Petro 17 évesen csatlakozott az egykori M-19 marxista gerillamozgalomhoz, és az 1980-as évek közepén illegális fegyvertartásért másfél éves börtönbüntetést kapott.

A kolumbiai elnök tagadta, hogy 1985-ben az M-19 mozgalom tagjaival részt vett volna az Igazságügyi Palota ostromában, amelynek mindkét oldalon több tucat halálos áldozata és tucatnyi eltűntje volt.

A mozgalom 1990-re megszűnt, Gustavo Petro pedig politikai pártot alapított, és szerepet vállalt az ország alkotmányának kidolgozásában.