A 46 méter hosszú, 64 ágyús, háromárbocos gályahajó kincse 200 tonna ezüstöt és smaragdokat, 11 millió aranyérmét, egy sértetlen kínai étkészletet és porcelánkerámiát tartalmaz a kolumbiai haditengerészet búvárainak 2022 júniusában tett feltáró vizsgálata szerint.

Évszázadokkal azután, hogy a San José spanyol gályahajó elsüllyedt, és közel egy évtizeddel azután, hogy hivatalosan újra felfedezték, a tisztviselők szerint a 17 milliárd dollárra becsült hajóroncsot már áprilisban felszínre hozzák.

2015-ben a roncsról Juan Manuel Santos volt kolumbiai elnök egy sajtótájékoztatón azt mondta:

Ez a legértékesebb kincs, amelyet az emberiség történetében találtak.

Santos anno tisztelgett azon 600 ember előtt, akik a hajótörés idején a fedélzeten tartózkodtak.

Gustavo Petro jelenlegi kolumbiai elnök a keddi közlemény szerint elrendelte, hogy a mentést a Kulturális, Művészeti és Tudományos Minisztérium, a Nemzeti Haditengerészet Tengerészeti Főigazgatósága és a Kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet koordinálja – adott hírt róla az ABC news.

A San Josét 1708-ban süllyesztették el brit hadihajók, miközben Spanyolországba tartott vissza a spanyol örökösödési háború (1701-1714) finanszírozására szánt kincsekkel teli rakománnyal.

A hajóroncs mélytengeri helye, amely 2015-ig rejtély maradt, a kolumbiai Karib-tenger partján fekvő Cartagena kikötőváros közelében van – áll a kolumbiai hatóságok közleményében.

2015 decemberében Santos volt elnök bejelentette a San José gálya felfedezését, ami nemzetközi vitát indított el.

Kolumbia, Spanyolország, bolíviai őslakos csoportok és egy amerikai mentőcég mind megpróbálták jogilag birtokba venni a történelmi roncsot, amelynek becsült értéke jelenleg 17 milliárd dollárra tehető

– derül ki a kolumbiai Nemzeti Jogvédelmi Ügynökség bírósági dokumentumaiból, amelyeket a Business Insider 2023-ban szerzett meg.

A Sea Search Armada (SSA) amerikai tengeri kutatócég azt állította, hogy 1981-ben fedezték fel a San José helyét, és megpróbáltak jogi úton tulajdonjogot szerezni Kolumbiával szemben a hajó kiemeléséért. 

Egy amerikai bíróság azonban 2011-ben a bírósági dokumentumok szerint a gályát a kolumbiai állam tulajdonává nyilvánította.

2018-ban az UNESCO, az ENSZ kulturális ügynöksége közbelépett, amikor a kolumbiai kormány megpróbálta elárverezni a San José egyes műtárgyait, hogy finanszírozza a helyreállítási költségeket.

„A kolumbiai kulturális örökség kereskedelmi célú kiaknázásának engedélyezése ellentétes a legjobb tudományos normákkal és a nemzetközi etikai elvekkel, ahogyan azokat különösen az UNESCO víz alatti kulturális örökségről szóló egyezménye rögzíti” – áll a kulturális ügynökség Mariana Garces Cordoba kolumbiai kulturális miniszterhez intézett levelében.

A San José elsüllyedése óta eltelt 316 év alatt a hajó a természetes óceáni kopástól eltekintve érintetlen maradt.

Kincs, ami nincs: hollétük a mai napig rejtély

Öt elveszett kincs történetét idézte fel a Dívány, amelyeknek többsége nem csak a legendákban létezik.