Az Európai Unió Bírósága (EUB) első fokon, szerdán kimondta, hogy a "Pablo Escobar" név nem lajstromozható védjegyként az EU-ban, az egykori kolumbiai drogterroristával történő társítás miatt.

Az EUB közleményében kifejtette, hogy 2021. szeptember 30-án az egyesült államokbeli Puerto Rico-i székhelyű Escobar Inc. cég a „Pablo Escobar” név bejegyzését kérte „a termékek és szolgáltatások széles skálájához”.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy a védjegy „ellentétes a közrenddel és a jó szokásokkal”, a spanyol közvélemény megítélése alapján, ‚mivel a „kapcsolatok miatt ők ismerik a legjobban Pablo Escobart és Kolumbiát”.

Feltételezik, hogy a Pablo Escobar nevű kolumbiai állampolgár drogbáró és kábítószerterrorista, aki megalapította a Medellín kartellt, amelynek ő volt az egyedüli vezetője

– áll a bíróság közleményében.

Az Escobar Inc. cég megtámadta az elutasítást az Európai Unió Törvényszékén, amely az EU Szellemi Tulajdoni Hivatalának adott igazat.

Az ítélet „az ésszerű spanyolok felfogásán alapult, akiknek átlagos érzékenységi és toleranciaküszöbük van, és akik osztják az oszthatatlan és egyetemes értékeket”, amelyek a közösségi blokkot irányítják.

Ezek az emberek Pablo Escobar nevét inkább a kábítószer-kereskedelemhez és a kábítószer-terrorista akciókhoz, valamint az ebből fakadó bűnökhöz és szenvedésekhez kötik, mintsem a szegények érdekében tett esetleges jócselekedeteihez Kolumbiában. Ezért ez a márkanév ellentétes a spanyol társadalomban uralkodó értékekkel és alapvető erkölcsi normákkal

– döntött a bíróság.

A Törvényszék figyelmeztetett, hogy Pablo Escobarnak az ártatlanság vélelméhez fűződő alapvető joga nem sérült. Bár soha nem ítélték el büntetőbíróságon, nevét a nyilvánosság előtt, legalábbis Spanyolországban, a „szervezett bűnözés szimbólumaként” tartják számon – adott hírt róla a portugál Diário de Notícias

Pablo Escobar 1949. december 1-jén született és 1993. december 2-án halt meg.