A tavaszi fagyok és a hideg idő miatt gyenge-közepes terméshozam várható a legfontosabb magyarországi gyümölcsfajtáknál – mondta a G7-nek Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő FruitVeB ügyvezetője. A lap hozzáteszi, 2-3 héttel ezelőtt jobbnak tűnt a helyzet, de a gazdák azóta jelentős terméshullással szembesültek.

A kajszi és az őszibarack 70 százaléka kiesett, a szilva- és cseresznyetermés előreláthatólag lefeleződött, és meggyből is a tavalyi termés 50-60 százaléka várható.

A körte, a cseresznye, a kajszi vagy a szamóca termésmennyisége nagyjából harmadára esett 30 év alatt, a szilva ötödére, az őszibarack hetedére zuhant, a málna pedig lényegében eltűnt. A legjelentősebb magyar gyümölcs, az alma várható mennyiségét 2-3 hét múlva lehet látni. Az aszály miatt tavaly szinte példátlanul kevés alma termett, az elmúlt 30 évben csak egyszer volt rosszabb éve.

termesztés szerkezeti átalakulása miatt az agrárium rendkívül érzékeny az egyre gyakoribb időjárási szélsőségekre. Ez is az oka annak, hogy a tavalyi aszály a magyar mezőgazdaságnak okozta a legnagyobb kárt az EU-ban.

Mivel nálunk a szántóföldi növénytermesztés került előtérbe, az elmúlt harminc évben jelentősen visszaesett a gyümölcsök termésmennyisége a meggyen kívül.

Árcsökkenés jön a piacokon és az üzletekben

Egyre olcsóbban juthatunk hozzá a hazai termesztésű szezonális zöldségekhez és a friss szamócához a piacokon és az üzletekben. Az árak valamivel magasabbak, mint tavaly, a drágulás elsősorban az import zöldség- és gyümölcsök árában tapasztalható, a barack pedig aranyáron kapható. Bővebben >>>