Egyre nehezebb helyzetben vannak a hazai egyetemek, szeptembertől pedig még rosszabb helyzetben lesznek, ha szeretnének fejlesztésre és beruházásra forrásokat elkülöníteni. A felsőoktatási intézmények felgyűrhetik az ingujjukat – írja az EuroAtlantic Zrt. tanulmányában.

  • Az előző hétéves EU-s költségvetési ciklusban Magyarország a közvetlen forrásoknak mindössze 0,9 százalékát hozta el. A hazai egyetemek tehát már ekkor sokkal nagyobb arányban hívhattak volna le közvetlen forrásokat, mégsem tették.
  • Közben a központi költségvetési támogatására sem számíthatnak a felsőoktatási intézmények.
  • Ráadásul a Horizon és Erasmus ösztöndíjasok köréből a magyar egyetemeket kizárták.

Stratégiai szemléletre van szüksége az egyetemeknek ahhoz, hogy a finanszírozási kihívásokkal szembe tudjanak nézni.

A helyzetet európai uniós jelenléttel, brüsszeli reputáció-menedzsmenttel, nemzetközi hálózat építésével és a partneri kapcsolatok bővítésével lehet újra egyensúlyba hozni

– mondta Fellegi Áron, az EuroAtlantic igazgatósági elnöke.

Fontos, hogy a magyar egyetemek saját maguk próbálgassák szárnyaikat nemzetközi vizeken. A kapcsolatrendszer kialakítása mellett vállalati együttműködések létrehozása és sikeres forrásbevonásra van szükség, ami rengeteg idő-, és energiabefektetést igényel.

Az alapítványi fenntartású egyetemek diákjai nagy valószínűséggel nem jelentkezhetnek a 2024-es Erasmus-ösztöndíjra. A magánkézbe adott huszonegy egyetem diákjai így jelentős hátrányba kerülnek. Csak akkor kaphatnak ösztöndíjat, ha a magyar parlament új jogszabályt alkot az alapítványi egyetemek kurátorairól. Ha ez a törvény elkészülne, az Európai Bizottság elemezné a törvényt, majd a Tanács oldhatja fel a hazánkkal szembeni szankciót.

Ahhoz, hogy az ősszel kezdődő tanévben a diákok jelentkezhessenek az EU-s ösztöndíjra,

szeptember elsejéig a fent leírt folyamatot végig kell vinni.

A Bizottságnál arra számítanak: a szankció érvényben marad. A mostani állás szerint ugyanis szeptemberig már nem ülésezik a nyári szünetre vonult magyar parlament. Ráadásul nemcsak az Erasmus-ösztöndíjak vannak befagyasztva, európai kutatási támogatásokat sem kaphat egyik vidéki és számos budapesti (például a Corvinus) egyetem sem.