Németország gazdasága mély válságban van, az üzleti helyszín problémáit olyan tényezők súlyosbítják, mint a szigorú bürokrácia, a szakképzett munkaerő hiánya, az energiaválság, a magas adók és személyi költségek – ezért egyre több nagyvállalat létszámleépítésbe kezd és helyezi át külföldre a termelését.  

Nemrég a vegyipari óriás, a BASF jelentette be a kivonulást, a hétvégén pedig a háztartási gépeket gyártó Miele közölte, hogy 1300 munkahelyet szüntet meg a németországi Güterslohban, amelyekből 700-at Lengyelországba telepítenek át.

Vonzóbb lett a lengyel piac

A Berliner Zeitung információi szerint a háztartási gépeket gyártó cég tervei szerint a jelenleg közel 12 ezer németországi alkalmazottból minden kilencediket elküldik a Miele székhelyén, mert az ottani mosógépgyártó üzletágat leépítik és a lengyel ksawerówi gyárban folytatják a termelést

A vállalat a döntést azzal indokolja, hogy az eladásaik tavaly kilenc százalékkal estek vissza, az üzletág nehézségekkel küzd, ezért kénytelenek csökkenteni a magas energia- és bérköltségeket az anyaországban.

Ezzel együtt a dolgozók aggodalmaira válaszul kijelentették, hogy nincs szó teljes kivonulásról, nem fordítanak hátat, mert a 15 németországi gyáregységből nyolcat továbbra is működtetnek.

Kínai megagyárra kell a pénz

Nemrég felröppent, hogy hosszabb távon az egyik legnagyobb német cég, a BASF is Kínába költözhet át, amelynek első lépései lehetnek, hogy bezárásokba kezdenek az európai bázison.

A Tagesschau közölte: a világ legjelentősebb vegyipari vállalatánál a németországi értékesítés tavaly összeomlott, miközben a külföldi leányvállalatok kivétel nélkül mindenhol nyereséget termeltek. 

Emiatt a csoportnál komoly megszorításokról döntöttek: a ludwigshafeni központban tizenegy gyártóüzemet zárnak be, köztük egy meglehetősen új, úgynevezett TDI-üzemet, amely habokat gyárt.

Ezzel mintegy egymilliárd eurós veszteség éri a vállalatot, de kell a pénz Dél-Kínában, ahol tízmilliárd eurót fektetnek be egy új megagyár felépítésébe. A BASF ugyanis Zhanjiangban, egy part menti szigeten épít fel egy vegyi nyersanyagokat gyártó üzemet, várhatóan 2030-ig. 

Ócska bolt lett az ország, és nincs már ereje

A gazdasági elit tagjai egyre feszültebbek Németországban, amely már tavaly is az egyetlen G7-ország volt, ahol gyengült a teljesítmény – a vállalatvezetők leginkább a szövetségi kormány politikáját bírálják, amely szerintük jelentős lemaradásba hozza az ipari nagyhatalmat. Most a Deutsche Börse vezérigazgatója, Theodor Weimer indított támadást Robert Habeck (zöldek) gazdasági miniszter és a Scholz-kormány gazdaságpolitikája ellen. A tőzsdevezető saját bevallása szerint sokat utazik a világban, ezért első kézből tudja, mit gondolnak a külföldi befektetők. Szavai szerint még soha nem volt olyan rossz az ország hírneve, mint most, és a befektetők a fejüket csóválják, hogy „hová tűntek a német erények” – idézi a Berliner Zeitung. Szerinte a külföldiek csak opportunizmusból fektetnének be Németországban, mert „egy ócska bolt lett”, amelynek nincs már politikai vezető ereje.