Vészharangot kongatnak a németországi építőiparban, miután az ágazat mínusz 3,5 százalékos árbevétel-előrejelzéssel indította az évet, tavasszal pedig elmaradt a várt, enyhe emelkedés, sőt, a legtöbb részterületen tovább zuhannak a megrendelések.

A folyamatosan romló kilátások miatt az építőipari cégek immár drasztikus lépést terveznek: kedden bejelentették, hogy a zuhanó eredmények miatt idén jelentős leépítésekre készülnek

Eszerint Németország szerte mintegy tízezer építőipari munkahely szűnhet meg az elkövetkező hónapokban, ami rossz hír a magyar vendégmunkásoknak is, mivel hagyományosan ez az egyik terület, amely a legtöbb külföldi munkavállalót felszívta az elmúlt években.

Csökken a bevétel, jönnek a kirúgások

A Német Építőipari Főszövetség (HDB) elnöke, Peter Hübner Berlinben közölte: negyedik éve lejtmenetben van az építőipar és a kilátások alapján idén sem jön el a fordulópont.

A bevételek csökkenése mostanra négy százaléknál tart tavalyhoz képest, és további visszaesés várható, ami a beruházásokra vonatkozó adóbecslésekben is tükröződik. Ezért az iparági szereplők idén tízezer munkahelyet szüntetnek meg – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Mint rámutatott, jelenleg a lakásépítési terület gyengül drasztikusan. A szövetség számításai szerint ebben a divízióban az áremelkedéssel megtisztított eladások 2024-ben tizenkét százalékkal csökkennek, de más részterületeken is drámai a helyzet.

Előrejelzésük szerint egyedül a kereskedelmi ingatlanok építéseiben várható némi növekedés, ami másfél százalékkal dobhatja meg az idei árbevételeket, köszönhetően a Deutsche Bahn, a villamosenergiahálózat-üzemeltetők és a helyi tömegközlekedés állami megrendeléseinek.

Betett az infláció és a kamatkörnyezet

A Német Gazdasági Intézet (IW) friss jelentése szerint az építőipar nagy jelentőséggel bír az egész nemzetgazdaság számára: 2019-ben az ágazat bruttó hozzáadott értéke közvetlenül 5,2 százalék volt, ám a 2021-es csúcs óta a GDP-hozzájárulás reálértéken 15 százalékkal esett vissza a tavalyi év végére. 

Az emelkedő kamatlábak, a globális bizonytalanság és a jelentősen megdrágult építési költségek együttese különösen a lakásépítést érintette – állapították meg.

Az IW becslései szerint 2025-től évente 350 ezer új lakóingatlan épülhet Németországban, ám az idén a befejezett beruházások száma 250 ezer alá csökken, ez pedig végzetes hatásokkal lesz a területre.

A tavalyi és a tavalyelőtti szint alapján, – amikor mintegy 295 ezer lakóegység készült el, – évente mintegy 20 milliárd euróval kellene reálértéken nőnie az új lakóépületek beruházásainak – magyarázzák a közgazdászok, akik szerint a mélypontról való elmozduláshoz sürgősen lazítani kéne az építési szabályozáson.

A jelenlegi viszonyok között ugyanis nem tud nőni az iparág termelékenysége, ez cégcsődökhöz és leépítésekhez vezet.

A szakszövetség viszont kifogásolja, hogy az állam nehezen mozdul: jelentős hátráltató tényező például a digitalizációtól elmaradt bürokratikus környezet, amely rugalmatlan és egyetlen más iparágban sem ilyen szigorú. 

Berlinben már szűkül a foglalkoztatás

A berlini lakáspiac helyzete tovább romlik a következő években – erre utal a Berlin-Brandenburg Állami Statisztikai Hivatal jelentése, amely szerint az év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 24 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett az építőipari cégekhez. Ez pedig azt jelenti, hogy a német fővárosban és környékén sokkal kevesebb munkája lesz idén az építőipar szereplőinek, miközben már tavaly is alig 16 ezer új lakást építettek – az arány csaknem nyolc százalékkal volt kevesebb, mint 2022-ben. Idén tavasszal sem jött lendületbe a terület: csak márciusban a megrendelések 54 százalékkal 182,4 millió euróra zuhantak, míg 5,6 százalékkal 15 és félezerre csökkent a bejelentett foglalkoztatottak száma – írja a Berliner Zeitung.