Bár az azonnali fizetés technológiája már jó ideje létezik, mégsem terjedt el széleskörűen, a rövid tranzakciós időszak miatt a bankoknak nincs sok idejük a csalás vagy pénzmosás megelőzésére szolgáló ellenőrzések elvégzésére.

2022-ben Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos új törvényeket javasolt a szolgáltatás kötelezővé tételére. Az Európai Bizottság akkor azzal érvelt, hogy a lépés eurómilliárdokat szabadítana fel, amelyeket egy adott pillanatban sem az emberek, sem a vállalkozások nem tudnak elkölteni.

Most az európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa között létrejött megállapodás megnyitja az utat az azonnali fizetésekről szóló rendelet előtt – derül ki az intézmények nyilatkozataiból, írta meg az Euronews.

Az új tervek szerint a bankoknak extra költség nélkül, szigorú határidők mellett kell biztosítaniuk a szolgáltatást ügyfeleiknek

– mondta Michiel Hoogeveen holland törvényhozó. Az EU Tanácsának külön nyilatkozata szerint az eurózónán kívüli országok, például Svédország és Lengyelország számára hosszabb időszak áll majd rendelkezésre az átállásra.

Bár a törvény fő körvonalairól az EU Tanácsának és Parlamentjének képviselői már megállapodtak, azt még mindkét uniós intézménynek alá kell írnia – és a korábbi törvénytervezetek szerint a véglegesítés után hat és 36 hónap között lép hatályba.

Agustin Reyna, a BEUC uniós fogyasztóvédelmi csoport jogi és gazdasági igazgatója szerint ez jó hír európaiak számára.

A fogyasztók ugyanazon az áron küldhetnek és fogadhatnak azonnali átutalásokat, mint a normál átutalásoknál, amelyek a legtöbb esetben ingyenesek

 – nyilatkozta Reyna.

bankok azonban – amelyek manapság időnként prémium termékként nyújtanak azonnali fizetést – nem szívesen veszítenék el mozgásterüket.

A piacra kell bízni a döntést, hogy felajánlják-e az azonnali fizetést, és mennyit kell fizetni

– áll az Európai Bankföderáció januári közleményében a törvénytervezetről.

Így tenné gyorsabbá és biztonságosabbá a bankolást a Bankszövetség

Az ügyfeleknek a teljes szabadsággal ellentétben bizonyos korlátokhoz hozzá kell majd szokniuk ahhoz, hogy a felgyorsult, digitális térben biztonságban tudják pénzügyeiket, használni tudják az elektronikus fizetési megoldásokat. A nagyobb ügyfélbiztonság mellett a szabályozói oldalnak is elő kell segítenie a digitalizáció előretörését. Bővebben >>>