A héten hatályba lépett az EU új fizetési rendeletcsomagja, ami kötelezi az uniós pénzforgalmi szolgáltatókat az azonnali euroátutalások fogadására és kínálatára. A rendelet 2024. március 19-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EU megerősítése után április 8-án hatályba is lépett – írja a Fintechzone. 

2017 novembere óta elérhető az euró alapú azonnali átutalás (SEPA Credit Transfer – Instant). Az Európai Fizetési Tanács adatai szerint az euró övezetbe tartozó pénzforgalmi szolgáltatóknak 71, míg az európai pénzforgalmi szolgáltatók 62 százaléka regisztrált a szolgáltatásra. 

Több tagállamban elterjedt az eurós azonnali átutalás, azonban az Európai Tanács szerint a nemzeti szabályozások különbözősége a belső piac széttöredezésének kockázatát hordozza magában. 

A most hatályba lépett rendeletcsomag mind a 27 uniós tagállamban kötelezővé teszi a nemzeti határokon átnyúló azonnali eurós utalásokat.

Az új rendszer irányelvei

Az euró alapú azonnali fizetés bevezető 2024/886/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet értelemében egy átmeneti időszakot követően az alábbi feltételeknek kell a pénzforgalmi és az elektronikuspénz-kibocsátó intézményeknek megfelelniük:

  • Az azonnali átutalások indításáért és fogadásáért felszámított díjak nem haladhatják meg a hagyományos átutalások díjszabását. 
  • Biztosítani kell, hogy az ügyfeleik (napiszinten vagy ügyletenként) rögzítsék a küldhető összeg felső értékhatárát, és ezen összeghatárok azonnali hatályú módosítását, illetve megszüntetését.
  • Névellenőrző funkciót kötelesek bevezetni.
  • Kötelesek a lakossági és vállalati ügyfelek ellenőrizni, hogy szerepelnek-e valamilyen szankciós listán.

Az eurót használó tagállamok pénzforgalmi intézményeinek kilenc hónap múlva, jövő év január 9-től kell fogadniuk az eurós azonnali átutalásokat. 2025. október 9-től pedig kínálni is kötelesek lesznek az az ilyen utalásokat.

Nálunk csak 2027-ben lép hatályba

A nem eurót használó pénzforgalmi szolgáltatóknak több idejük lesz az átállásra. A magyar bankoknak az azonnali eurós átutalások fogadások indítását 33, az utalások küldését 39 hónap múlva kell bevezetniük.

Vagyis a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknak 2027 január 9-től kötelező az azonnali euroátutalások fogadása és az év júliusától kínálni is kötelesek azt.

Vagyis a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatások 2027 január 9-től kötelező az azonnali euroátutal

Az Európai Parlament elfogadott egy szabályt, amelynek köszönhetően az egész EU területén tudunk azonnali utalást kezdeményezni, de egyelőre csak euróban. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!